Katakomb på Lilla Hotellbaren

Katakomb, Lilla Hotellbaren 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Onsdag klockan 21.30 och Lilla Hotellbaren invid Medborgarplatsen får besök av ett gäng från Göteborg. Det är Katakomb; ett relativt ungt band – som helst inte kallar sig för band, men kanske projekt. Denna hotellbar är ärligt talat ingen idealisk plats att spela på om publikrespons är bensinen – ingången är placerad mitt framför scenen och salongsberusade afterwork-människor i illasittande kostymer smyger skamset hem, eller beställer in en öl till för att dränka vardagsångesten.

Lyckligtvis är dåliga odds inget som rår på Katakomb. Med ett koncist och explosivt framträdande rättfärdigar ynglingarna faktumet att Manifestgalan ett par dagar tidigare tilldelat dem priset som årets osignade band. Ljudbilden är lekfull men progressiv; som en korsning av Carl Orffs ”Gassenhauer” och Pink Floyds ”Dark Side of The Moon” i sina bästa stunder (kanske drar jag på för stora växlar i och med denna jämförelse, men Katakomb är mer än ”the average indieband”). Som pop betraktat är musiken dock enkel och melodiös.

Hugo Welthers röst har likheter med Julian Casablancas fördelaktiga stämma, blicken han bär är drömmande, fingrarna rör sig över syntheizern och dansen är avslappnad. Mellansnacket kan kallas obefintligt och istället för att avsluta en låt och sedan påbörja nästa låter bandet aldrig musiken riktigt klinga ut. Konserten blir som en lång kyss innan Katakomb – efter sex låtar – hastigt lämnar scenen tillika sin övergivna älskare. Dock med förhoppningen att nästa möte blir mer långvarigt.


OBS! Ljudet ”hoppar till” på ett störande sätt efter ca 2:20. Blev något fel när filmen bearbetades i datorn, vi beklagar detta. I övrigt är det bara att njuta av musiken.

Victor Schultz

Du kan kontakta Victor på victors@femtjugo.se.