Swallowed by the Night – En film om Sun Airway

Dags för inspelning! Foto: Theodor Wilson/520

Hösten 2010 släppte Sun Airway sitt debutalbum Nocturne of Exploded Crystal Chandelier. Vi fastnade direkt för den nyskapande ljudbild som Jon Barthmus lyckats åstadkomma och bestämde oss för att göra en intervju med honom. Intervjun skedde via mail och blev första tillfället som Sun Airway uttalade sig i ett svenskt musikmedium. Ett år senare hade vi på 520-redaktionen lagt våra pannor i djupa veck. Hur skulle vi få vår sida att ta ett nytt steg på vägen mot att bli det där vi drömmer om att den ska bli? Svaret blev: ”Vi gör en dokumentärfilm!”.

Lyckligtvis sammanföll denna idé med att just Jon Barthmus och hans Sun Airway skulle besöka Stockholm för en spelning. I sanningens namn hade vi inga större förhoppningar om att ett hyfsat etablerat amerikanskt band vars debutalbum belönats med fina 7.8 i betyg på Pitchfork skulle vilja vara försökskaniner åt en svensk musiksajt som aldrig tidigare gjort en dokumentärfilm, men vi tyckte ändå det var värt att ställa frågan. Idag är vi oerhört stolta och glada över att vi faktiskt gjorde det.

Swallowed by the Night – En film om Sun Airway spelades in i Stockholm under den 29 oktober i år. Ett kamera-team bestående av 520s fotografer Theodor Wilson och Victor Lundmark punktmarkerade bandet från att de på eftermiddagen letade rätt på Debaser Slussen, till att de strax efter midnatt pustade ut efter sin spelning. Det inspelade materialet har sedan redigerats av de båda fotograferna tillsammans med Klas Eskilson. Välbehövlig feedback har också delats ut av de resterande redaktionsmedlemmarna Rasmus Jerndal och Victor Schultz. Resultatet är en drygt 15 minuter lång minidokumentär – ett historiskt avstamp för oss på 520.

I filmen möter vi Sun Airways upphovsmakare Jon Barthmus, hans hustru Miranda samt kompmusikerna Jonathan Nigro och Daniel Armitage. Vi vill tacka dessa människor för att de lät oss klampa rakt in i deras privata sfär, men också för att de lärt oss (och du som ser filmen) hur man på bästa sätt ritar en karaktär ur Teenage Mutant Ninja Turtles.

Mina damer och herrar, det är dags för premiär av Swallowed by the Night – En film om Sun Airway. Mycket nöje!

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.