Drömmen om Festival Manager

Football Manager har kallats ”världens mest realistiska strategispel” inom fotbollsgenren. De riktigt engagerade mytomanerna hävdar rent av att fotbollsvärldens största tränare använder spelet för att prova nya taktiker innan de sätts i verket i realiteten. Football Managers databas är så genomarbetad och omfattande att man kan hitta verkliga spelare med verklighetsbaserade egenskaper ända ner i de svenska fjärdedivisionerna. I stora drag går det ut på att ta över ledarskapet i en klubb, värva de spelare du behöver, göra dig av med de som inte håller måttet, nå det resultat som förväntas utan att överskrida den planerade budgeten samt att ha en god relation till medierna.

För en tid sedan slog det mig hur oerhört tunn gränsen är mellan tränarens roll i Football Manager och arbetssituationen för en festivalgeneral. Där och då föddes drömmen om Festival Manager.

Träningsmatcher under höst- och vintertid skulle motsvaras av klubbspelningar arrangerade av festivalen. Transfermarkanden skulle inte innehålla namn som Tévez och Hamšík utan istället Gogol Bordello och The Radio Dept. Inkorgen skulle fyllas av mail i stil med ”Surfer Blood har tackat nej till ditt bud, de känner att festivalen inte är tillräckligt attraktiv”. Istället för en tränarstab skulle festivalgeneralens uppgift vara att bygga ett team av layoutare (för de snygga affischernas skull) och områdesplanerare. Och då har vi inte ens talat om att värva funktionärer.

Tänk er sedan att spelutvecklarna skulle skriva avtal med en mängd skivbolag vilket skulle resultera i ett spel där man kan simulera festivalens gig med hjälp av originalmusik. Tänk er stoltheten som uppstår när man lyckats boka Deerhunter till en gropig äng i Gislaved. Tänk er hur ni slits mellan hopp och förtvivlan när väderleksrapporten visar åskskurar bara dagar innan festivalveckan inleds.

Drömmen om Festival Manager lär stanna vid att vara just en dröm. Men erkänn att ni skulle lägga Wordfeud åt sidan den dag då drömmen slår in?