CD-skivornas tid över?

CDns framtid? Foto Squirmelia/Flickr

Musik-netzinet Side Line skriver idag orden ”CD-format to be abandoned by major labels by the end of 2012” vilket sätter skräck i mig direkt. Så kan de ju inte göra? Men faktum är att vi redan nu ser trender som pekar på att albumet som vi känner till det idag håller på att dö ut. Band förväntas ge ut musik gratis på nätet snabbt snarare än att låta lyssnarna vänta på nästa album, och mer och mer fem-spåriga EPs släpps. Så då kanske det är befogat att skivbolagen slutar stödja våran besatthet vid dessa plastbitar?

Side Lines chefredaktör Bernard Van Isacker säger vidare att skivorna inte kommer överges helt och hållet, men att ett album i dess originalutgåva inte kommer finnas i samma utsträckning i CD-format, utan att det är specialutgåvor som kommer släppas i formatet, likt vissa specialutgåvor släpps på LP idag. Här börjar jag fundera lite. Om vi nu ser en trend att LP-skivorna kommer tillbaka, att hyllorna för dessa utgåvor växer i våra välsorterade skivbutiker, är det då aktuellt att släppa CD-skivan helt och hållet? Klassiska kasettband är ju till och med på väg att växa igen, är CD-skivan så utdaterad redan?

Det är svårt att säga, men alla dessa format konkurreras i skivbolagens ögon ut av de elektroniska och internet-baserade lösningarna. Den breda massan är inte intresserade av skivor, de vill bara ha musiken, och eftersom väldigt få går runt med portabla CD-spelare längre så är det inte ett längre ett nödvändigt steg i distributionskedjan. CD-skivorna innebär numera bara kostnader. De ska produceras rent fysiskt, transporteras ut, förvaras, transporteras igen, packas upp, läggas fram och sist men inte minst ska någon stå där och sälja skivan till dig över en kassa eller så ska skivan packas ner igen och postas till dig.

Men vad det verkas som att man glömmer här är också värdet i att ha en CD-skiva. Sitta och pilla upp den halvt omöjliga plasten första gången har ju sin charm. Detsamma kan vi säga om att sitta och bläddra i bookleten som kommer med. Med CD-skivor kan musiklyssnandet bli något man gör aktivt, något man gör utan att göra något samtidigt. Ska datorn stå igång hela tiden så pillar man gärna på den, till exempel.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag förstår skivbolagens resonemang, men tycker att det är tragiskt att vi redan kommit till den tid då kassettbandets och LP-skivans efterföljare redan försvinner. Musik har blivit en slit och släng-vara, och den tanken gör lite ont. Hur tänker du?

Fotokredd: Squirmelia / Flickr