Art Fad: ”Så länge man inte har lust att röka crack eller skaffa barn är det musik som gäller”

I måndags tipsade vi om Jacob Milburn och Theo Maughan som tillsammans utgör bandet Art Fad från Caldwell, Idaho. Vi ville lära känna dessa herrar bättre och skickade därför iväg ett mail med några frågor.

Art Fad

Hur mår Caldwells musikscen för tillfället?

Just nu är det mest spännande i Caldwell The Manor, ett spelställe i ett hus. Fountains och Deaf Kid spelar där, precis som vi. Vi brukar hänga där en hel del, speciellt eftersom det finns en mini-ramp i garaget. Hela Caldwells musikscen kretsar kring huset.

Vad finns det i er hemstad som inspirerar er till att skapa såhär bra musik?

Caldwell är en ganska liten stad. Så länge man inte har lust att röka crack eller skaffa barn är det musik som gäller.

Ert album, som släpptes förra året, heter Vatos. Vart fick ni det namnet ifrån?

Inom den latinamerikanska kulturen så använder man ”vato” som ett ord för ”dude”. Vi hör folk säga det väldigt ofta och använder ordet själva en hel del så vi tyckte att det kändes som ett kul namn på ett album.

När vi skrev om Art Fad häromdagen jämförde vi er med Bass Drum of Death. Hur ser ni på den jämförelsen?

Vi har egentligen ingenting emot några jämförelser. När vi spelade med dem i augusti var de trevliga snubbar, spelade cool musik och gav oss öl.

På tal om jämförelser; vad är det konstigaste någon jämfört er musik med?

Det känns inte som att vi råkat ut för några särskilt konstiga jämförelser. De flesta hatar oss eller gillar oss och när det gillar oss så brukar vi bli jämförda med band vi tycker om. Vissa har nämnt band som The Ramones och The Jesus Mary Chain.

Hur ser den kreativa processen, som leder fram till en Art Fad-låt, vanligtvis ut?

Både på albumet och på spelningar så byter vi ofta instrument mellan varandra. Därför blir det mest att man skriver text och jobbar fram gitarrslingor på egen hand varpå vi provar att spela låtarna tillsammans tills vi är nöjda med resultatet.

Vad är grejen med att döpa era låtar efter ett visst antal punkter? Folk kommer väl inte ihåg vilken låt som är vilken?

Vi hade inte namngivit en enda låt eftersom vi skrev allihop nästan samtidigt, så när det var dags att komma på namn tyckte vi båda att det var en rolig idé att strunta i det och lämna det hela som en obesvarad gåta. Vi tyckte det var viktigt att albumet framstod som ett samlat verk snarare än ett gäng specifika låtar.

När har ni känt er mest framgångsrika, såhär långt?

Att hela tiden få spela med nytt folk är väldigt kul för oss. Att få göra spelningar utan att göra sönder saker under tiden brukar vanligtvis lämna oss med en känsla av framgång.

Vad händer med Art Fad inom den närmaste framtiden?

Just nu jobbar vi på vårt andra album. Det släpps digitalt och på kassette den 25 mars. Dessutom kommer Vatos som nyutgåva. Sedan ser vi mycket fram emot Treefort Music Fest i Boise där vi ska spela med Sauna, First Borns, The Shivas, Blasted Canyons och Koko and the Sweetmeats.

När får vi se er i Sverige då?

Om vi bara får några spelningar samt pengarna som behövs vore det fantastiskt att komma dit närsomhelst!

Intervju och översättning av Victor Lundmark