Årets pop — Kvällens rysare?

Korallreven, Foto: Victor Lundmark

Inom idrotten används ofta begreppet ”Dödens grupp”. Ni vet, när flera riktigt bra lag ställs mot varandra. Ikväll är termen mer aktuell än på länge i musikens värld. Manifestgalan har nämligen fått sin egen ”Dödens grupp”. Det handlar om den åtråvärda titeln Årets pop där tre giganter och en hyllad outsider ställs mot varandra.

Jag vill be er att ta tillfället i akt och begrunda de nominerade en stund:

Azure Blue
Jonathan Johansson
Korallreven
Loney Dear

Har ni begrundat klart? Bra. Då kan vi börja med att gratulera skivbolaget Hybris som har 75 procents chans att gå segrande ur detta getingbo. Sedan kan vi gå vidare och gratulera alla oss som får följa denna nagelbitare på plats ikväll.

Kategorin är skrämmande oförutsägbar. Inte bara för att det rör sig om fyra så kompetenta band/musiker utan även för att det är omöjligt att förutspå vad juryn ska gå efter när de ställer dessa kombattanter mot varandra. Jonathan Johansson har en svårslagen bredd, mycket tack vare ett ambitiöst turnerande på festivaler och liknande. Samtidigt är det inte lätt att mäta sig med de internationella framgångar som framförallt Korallreven, men även Loney Dear, uppnått det senaste året.

Azure Blue är visserligen en outsider men har hög status inom branschen.

Ska jag våga mig på ett tips sätter jag nog ändå mina pengar på Korallreven. Betyget 7,5 på Pitchfork går liksom inte att blunda för, hur alternativ och självständig juryn än vill vara. Att de dessutom höjts till skyarna av The Line of Best Fit och uppmärksammats av Gorilla vs. Bear leder säkerligen inte till högre odds.

Strax efter 20:00 får vi svaret. Till dess är Manifestgalan 2012 en thriller mer nervkittlande än Shutter Island.

  • http://hybrism.com Hybris

    tack!

    nu vet vi.