Mailintervju

alt-J (∆): ”Vi höll låg profil och undvek trubbel”

Way Out West-aktuella alt-J släpper idag sitt debutalbum An Awesome Wave. Filip Claesson har mailat med sångaren Joe Newman.

På er Facebooksida beskriver ni innebörden av ert bandnamn och dess samband med var ni befann er i livet när ni träffades och började spela tillsammans. Men som ett band som förknippar sig med genren “folk-step”; hänvisar namnet till ett uttryck för er vilja att förändra musikscenen och utveckla den nyss nämnda genren?

Jag är inte säker på att någon i bandet har påstått att de uppfann själva genren “folk-step”, det är bara något vi nämnt och kört med, men vi har aldrig varit särskilt intresserade av att förknippa oss med en viss genre. Vi prioriterar att göra musik som vi själva tycker är kul att både skapa och lyssna på. Sedan så fann vi, till vår lättnad, att Alt-J (självaste triangeln) ∆ var ett namn som hela bandet tyckte om. Det tog ett bra tag.

Från vem och var hämtar ni inspiration?

Personligen så är det enskilda upplevelser. Nära vänner och samtal med dem, min far och hans röst, samt musiken jag vuxit upp med genom honom. Men även fiktiva karaktärer som Tralala (en person i boken Last Exit to Brooklyn) och Matilda. Inom musiken är det låtar snarare än personer som inspirerar mig. Tre låtar jag kan rekommendera är:

1. James Blake – ”Limit to your love

2. Romare – ”Down The Line (It Takes a Number)

3. The Leasure Society - ”We Were Wasted

Kan du berätta lite om arbetet med nya skivan An Awesome Wave (Släpps idag, red. anm.) och vad lyssnarna kan förvänta sig?

Låtarna på skivan är baserade på ungefär fyra års skrivande. Varje låt är unik och har tagit sin tid både gällande det kreativa samt inspelningsmässigt. Vi är väldigt stolta över detta debutalbum. Vi har jobbat extremt hårt med det och förhoppningsvis är det något man märker. Som helhet flyter det på tillräckligt bra. Vi har använt mellanspel för att bryta upp de tyngre styckena och friska upp lyssnarnas öron innan de återkommer till de längre spåren. Om ni gillar det ni hört från oss tidigare så är jag ganska säker på att ni kommer tycka om plattan.

Så som jag tolkar det verkar ni ha ett visst intresse för vatten. Det återfinns i såväl texten som i musikvideon till ”Breezeblocks”, i låten ”Bloodflood”, samt i albumets titel An Awesome Wave. Vad är innebörden av alla dessa vattenreferenser?

Ja, det var någon som nämnde detta tema ganska nyligen. Det är nog det undermedvetna som tränger sig in. Vi längtar alla efter havet. Alla är i behov av vatten. Jag tycker om att simma. Det kanske har något med det att göra.


Ni var nyligen ute på turné med Wild Beasts och agerade förband. Kan ni nämna några för- eller nackdelar med att vara på turné med ett band som just Wild Beasts?

Bara fördelar. De var en helt fantastisk grupp människor, så charmiga! De har en scennärvaro som är fantastisk att iaktta. Att få några av deras fans på vår egen sida kändes riktigt bra. Vi uppskattade verkligen den turnén.

Ni möttes i Leeds. Med tanke på att det är en stad som betraktas som något utav en hot spot för ny och spännande musik i England; hjälper det er att inspireras när det finns så många andra där som också strävar efter att göra musik som sticker ut?

Leeds är en guldgruva av bra musik, och att skapa musik i en sådan miljö är definitivt något att hämta inspiration ifrån. För oss har det dock aldrig riktigt handlat om att sticka ut. Dessutom var vi egentligen aldrig involverade i stadens musikscen. Vi höll låg profil och undvek trubbel, utan att för det ignorera scenen. Vi var väl inte tillräckligt proaktiva för att involveras. Jag tror att detta utanförskap hjälpte oss att finslipa vårt eget sound.

Första chansen att uppleva er live på svensk mark blir på en klubbspelning på Way Out West senare i år. Vad har ni för tankar om Sverige och landets musik? Ni kanske till och med har ett svenskt favoritband?

Vi har en vän som heter Oskar Johnström, han är svensk! Vi älskade The Cardigans och filmen Fucking Åmål. Även Robyn! Little Dragon är också ett spännande band.