Klivet ut ur Bon Ivers skugga

S. Carey, Bon Ivers klassiskt skolade trumslagare släpper ny EP, det mest intressanta och välgjorda som hörts av honom – han skapar stort ljud av små resurser. 520s recensent är imponerad och ser fram emot mer.

Hoyas Spotify SoundCloud

S. Carey, Betyg: 4, Bästa spår: Two Angels (nr 1)

När S. Carey för cirka två år sedan släppte hans debutplatta, ”All We Grow”, fick den blandade recensioner. Många påstod att det lät för mycket som Bon Iver, som Sean Carey annars är trummis och pianist i. Hans senaste EP, ”Hoyas”, kan man inte säga samma sak om. Precis som för Bon Iver, mellan deras första och andra release, den kritikerrosade “Bon Iver”, var utvecklingen enorm och tydlig. Careys sidoprojekt som egentligen var tänkt som en engångsföreteelse har etablerat honom som mer än “bara” Bon Ivers trumslagare.

Som klassiskt skolad musiker lyckas S. Carey tillföra balansen och variationen som krävs för att vara lite bättre än alla andra. Med tanke på denna musikaliska bakgrund är det intressant att soundet är så otroligt elektroniskt; det är Carey och en dator som har varit med och producerat denna EP. Höjdpunkterna är nog ändå de två första spåren, “Two Towers, och “Avalanche”, då Carey har balanserat de olika ljuden perfekt – både de “syntetiska” elektroniska ljuden och de “organiska” som vi är vana att höra från honom både i Bon Iver och hans debutalbum.

Det kan nog inte vara lätt att stå i skuggan av Bon Iver. Men samtidigt med släppet av ”Hoyas”, som kunde streamas på SoundCloud redan igår, klarar Carey denna utmaning galant, och levererar det Bon Iver kanske aldrig hade gjort. Vi får hoppas att S. Carey fortsätter med sitt sidoprojekt ett tag till.