Häpnadsväckande debut av folk-step band

Engelska bandet Alt-Js debutskiva är musiken vi har längtat efter utan att veta om det.

An Awesome Wave

Alt-J, Betyg: 520, Bästa spår: Bloodflood (nr 12)

Det var drygt ett år sedan Alt-J slog igenom på ”In the Woods Festival” i England. Sedan dess har livet varit som en dans på rosor för det Cambridgeshire-baserade bandet. De har nyligen varit på turné med Wild Beasts, samt uppträtt på ”BBC Introducing Session” at Maida Vale Studios.

Alt+J på en Mac skapar en triangel, som innebär förändring. Med deras folk-step-sound, är det precis det bandet gör. Innan trummisen Thom Green gick med, fick han höra deras musik, och säger själv att det var musiken han letat och längtat efter, han hade bara inte vetat om det. Det är precis det man känner när albumet drar igång med ”Intro”, som bygger upp förväntningarna för det som komma skall. ”An Awesome Wave” släpps egentligen inte förrän den 28e Maj, men redan för några dagar sedan dök skivan upp på soundcloud.

Med ett säreget sound som ändå inte blir överdrivet, framför de musik med påfrestande texter, inte minst i ”Breezeblocks”, som inspirerades av Maurice Sendaks barnbok Where the Wild Things Are. Att lyssna igenom skivan gång på gång blir ett nöje. I och med deras annorlunda musik, som är så välformad och intrikat, kan man inte bli annat än mållös. De 13 låtarna på Alt-Js debutalbum känns så otroligt omfattande att det blir svårt att se det som någon form av debut över huvud taget. Musiken känns som en självklarhet, och att ingen har skapat sådan musik tidigare känns nu främmande.

I augusti gör Alt-J Sverigedebut då en klubbspelning under Way out West i Göteborg är schemalagd.