Illustration: Ylva Karlberg/520

#II 32 — Stjärnskott 2012

När veckans lista skulle sättas ihop ställde vi oss en fråga: Vad kommer man lyssna på under 2012? Den frågan går ju såklart inte att svara säkert på, men vi har här satt ihop en lista på några band vi tror kommer bli större och kanske till och med slå igenom under 2012. Endast fyra av dessa tio låtar finns på Spotify, så klicka på den lilla SoundCloud-länken vid varje låt för att lyssna på den! Öppna veckans lista med Spotify →

Different Beat – Ram Di Dam

Egentligen skulle man kunna vara förbannad på Ram Di Dam eftersom deras framgångar just nu stoppar utvecklingen för våra favoriter Katakomb (på grund av att Hugo Welther är en nyckelmedlem i båda banden). Å andra sidan kan man glädja sig rejält åt att vi snart ser ut att få möta ett av de bästa indierockbanden som det här landet har fostrat på flera år. Ram Di Dam visar med sin ”Different Beat” att de har kapacitet att bli ett nytt The Plan. Under 2012 kommer debutalbumet och det kan bli precis hur lyckat som helst.

Running Around – Fanzine SoundCloud

Med ett sound som ligger någonstans mellan Yuck och The Strokes, och med redaktionen på ansedda The Line of Best Fit som några av sina främsta beundrare, finns det mycket som talar för att Fanzine kan bli ditt nya favoritband under 2012. En singel finns redan utgiven på välkända skivbolaget Fat Possum (Youth LagoonBass Drum of Death, m. fl.) och vi ser med stor förväntan fram emot ett eventuellt Sverige-besök (Det sägs vara på gång).

Food For Human Beings – Topprovdjur SoundCloud

Stockholmsförorten Nacka har fostrat Those Dancing Days och Johnossi, men tydligen nöjer sig inte orten där. Därför slänger man nu ur sig ett synnerligen intressant band vid namn Topprovdjur. Ni såg dem kanske i 520s lilla film från Kafé 44? Musiken är mystisk och experimentell men samtidigt lika konkret som ett slag i ansiktet. Gruppen är dessutom ett tight liveband med oefterhärmligt mellansnack av typen ”Nästa låt har ingen text, för den handlar inte om någonting”. Än så länge får vi nöja oss med deras demo-inspelningar, men en debut-EP sägs vara planerad under det nya årets första halva.

John Actor is Monkfish – YOOFS SoundCloud

YOOFS från Bournemouth har en låt som heter “John Actor is Monkfish”. Den låter som material från ett gäng nittiotalsförankrade shoegaze-legendarer som skulle kunna headlinea vilken festival som helst. Istället är det ett spår du kan ladda ner från bandcamp av ett band som endast har lite mer än hundra fans på Facebook. Som influenser uppger de Deerhunter och Jay Reatard. Faktum är att verkligheten inte ligger långt därifrån. Om fler får upp ögonen och öronen för YOOFS kan detta bli ett roligt år för såväl bandet som för indiescenen i stort.

A Photograph of You – SULK

The Ruling Class döpte om sig till SULK och debuterade under nytt namn med den otroliga singeln “Wishes”. Uppståndelsen kring bandet blev nog inte fullt så stor som de hade räknat med, men med ytterligare en riktigt stark låt (”A Photograph of You”) i bagaget har dessa engelsmän definitivt något att bygga vidare på under året. Deras uttalade flirt med 90-talet passar dessutom extra bra ett år då The Stone Roses återigen ska stå på scen tillsammans.

Blame the Fireworks – Satellite Stories

Vad håller de på med i Finland egentligen? I vanliga fall är det Sverige och Kanada som tävlar om att få fram flest antal spännande indieband på kortast möjliga tid. Nu har plötsligt konkurrens dykt upp från landet som gav oss Ola Toivonens släktingar och Arja Saijonmaa. French FilmsShine 2009 och Big Wave Riders är bara några av banden som finländarna slängt ur sig den senaste tiden, och inte blir den listan sämre av Satellite Stories från Oulu! Påminner om en blandning av Two Door Cinema Club och Ram Di Dam(som även de finns med på veckans lista!).

Yupik – Antwerp

Huruvida Antwerp är näste Gold Panda eller ej är oklart. Det vi kan bekräfta är åtminstone att vi här har en kille som skapar mystiska och experimentella ljudlandskap som sätter fart på lyssnarens fantasi. Ett intressant tillskott till en svårdefinierad genre.

Interlude // Problem Child – Trophys SoundCloud

Till min stora förfäran upptäckte jag här om dagen att brittiska Trophys (som jag närmast avgudar) inte fått något utrymme i våra listor. De har inte varit med på en enda, trots att det var ett ganska bra tag sedan vi tipsade om dem första gången. Kent-duon består av Conor Rowlan och Mitch Duce, som tillsammans pillar ihop piffig och medryckande synth. Förhoppningsvis inser den breda massa duons briljans någon gång under 2012.

Det räcker nu! – Adiafora SoundCloud

Svensk rap är kanske inte det man vanligtvis läser mest om här på 520. Det händer helt enkelt inte att vi tipsar om det så mycket här. Men, idag är ett undantag, för idag skall vi tipsa om Adiafora. Risken finns att de kanske slagit lite redan, men det hindrar oss inte att tipsa om dem just nu. Med ett flow som mäter sig med killarna i Fattaru och en förmåga att sampla in diverse citat i texterna som MF DOOM själv gör Stockholms-gänget hiphop bra nog att slå igenom under 2012.

Blått blod – Solen SoundCloud

Tänk er en blandning av Dungen och ett svenskspråkigt Yuck. Ja, precis så bra låter Solen. Bandet från Gästrikland överraskade 520-redaktionen vansinnigt positivt när de spelade på Kafé 44 i Stockholm tidigare denna vinter. Låtmaterialet är starkt, de är ett bra liveband, vad mer kan man begära? Vi tror på en framtid lika ljus som bandnamnet!

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.