#52 — Om artisterna själva får välja!

När det var dags att bestämma vad vår viktigaste lista någonsin skulle innehålla var det framförallt en idé som fastnade. Det var en idé som, kort sagt, gick ut på att det inte var vi som skulle göra listan, utan att vi skulle låta diverse band och artister välja varsin låt. Sagt och gjort! Vår 52a lista, den som gör att vi nu har nått målet om att tipsa om 520 låtar, består av låtar som First Aid Kit, Frankie & The Heartstrings, Syket, Miss Li, Wye Oak, Peter Bjorn and John, Katakomb, Let’s Say We Did, The Amplifetes och bob hund valt och här presenterar. Mycket nöje! Öppna veckans grymma lista med Spotify!

First Aid Kit, Foto: Victor Lundmark/520

Twenty Seven Strangers — Villagers (vald av First Aid Kit) Läs mer om First Aid Kit Spotify

Villagers är en riktigt bra låtskrivare vars stil påminner om Elliot Smith, men även Conor Oberst… vilket är lite kul med tanke på att han själv heter Conor O’Brien. Vi hoppas verkligen få spela med honom någon gång. ”Twenty Seven Strangers” har en väldigt enkel text. Den handlar om en bussresa, men det finns en hel del tankar om livet man kan hämta ut från denna låt.

Wada Na Tod — Lata Mangeshkar (vald av First Aid Kit) Läs mer om First Aid Kit Spotify

Underbar Bollywood-låt som lyckas förmedla en fantastisk känsla. Den här typen av musik lyssnar vi inte så ofta på annars. Dessutom är det, på något sätt, skönt att inte förstå ett ord av vad hon sjunger!

If You Don’t Love Me — Prefab Sprout (vald av Frankie & The Heartstrings) Läs mer om Frankie & The Heartstrings Spotify

Det känns som en omöjlighet för mig att välja ut en låt som är min favorit genom alla tider, speciellt med tanke på att jag ständigt träffar på ny musik och ser hur min smak utvecklas. En låt som dock verkligen har träffat mig och skapat en lätt besatthet är denna skapelse av ett av mina absoluta favoritband, Prefab Sprout. Den här låten har allt. Något en grym popsång behöver är en bra linje och det har den här verkligen. Ljudmässigt känns det som att det lika gärna hade kunnat vara en New Order-låt, och även fast de väljer att använda elektroniska strängprocessorer tycker jag inte att det avleder låten från dess dramatiska innehåll.

Lovemachine – Supermax (vald av Syket) Läs mer om Syket Spotify

Den tyska 70-tals versionen utav Syket. Skapar en jovialisk stämning i bussen när vi cruisar efter E4:an annars skrattande åt ca 1650 olika ananasrecept. Fungerar även som facit på att långt hår, stor mustasch och synth inte alltid är det bästa.

Miss Li, Gröna Lund 2010. Foto: Victor Lundmark/520

Israelites – Desmond Dekker (vald av Miss Li) Läs mer om Miss Li Spotify

Nu när våren börjar kika fram så tycker jag att det här är världens bästa vår-sommar-semesterlåt. Och jag tröttnar aldrig på den! Den är dessutom bra att ha på i bakgrunden när man ska städa…och då kan man behöva all hjälp i världen, hehe.

Wye Oak

Eli – Arthur Russell (vald av Wye Oak) Spotify

Det tog ett tag innan den här låten kom under huden på mig, men när jag hör den nuförtiden får den mig stundtals att stänga ögonlocken, våndas och grimasera. Denna låt får mig att vilja köpa en cello. Det är inte möjligt att låten handlar om en hund!

She’s Got Lard — Paper (vald av Peter Bjorn and John) Läs mer om Peter Bjorn and John Spotify

Till att börja med har jag aldrig tidigare hört en låt som innehåller ordet ”lard” (betyder ungefär ”fetma”, reds. anm). De är en trio precis som vi, dessutom har jag varit med och gjort låten! Deras musik är väldigt fokuserad på något sätt. De hittar en känsla som de sedan kör stenhårt på. De spelar en sorts industriell krautrock och förtjänar fler lyssnare.

Katakomb. Foto: Victor Lundmark/520

Terra Promessa — Eros Ramazzotti (vald av Katakomb) Läs mer om Katakomb Spotify

Bortglömd låt som snurrar gott på Göteborgs kaffebarer i skrivande stund. Lökig refräng, men Gud vet att gubben är italienare. De har ju fan vitlök i allt. Riktigt skönt retro-italo-sväng. Cenneloni maceroni!

Religious Songs – Withered Hand (vald av Let’s Say We Did) Läs mer om LSWD Spotify

Vi gjorde våren 2007 en kort turné genom Storbrittanien, 5 spelningar på 6 dagar, vi började i Edinburgh uppe i Skottland och avslutade med Brighton i södra England. Förpassade till MegaBus (typ bussbolagens motsvarighet till RyanAir då vi inte hade råd med annat) satt vi mellan 3-6 timmar varje dag på olika bussar, som om de inte gick sönder på motorvägen mellan Glasgow/Manchester hade andra passagerare ombord som fick epeleptiska anfall av värmen. I alla fall, första kvällen i Edinburgh spelade vi nere i en trång källarlokal tillsammans med Dan Wilson aka Withered Hand. Jag minns att jag innan spelning småpratade med Dan och för mig själv undrade hur fan det skulle låta med den där ljusa och sprukna rösten. Några timmar senare när han väl körde igång var det som man säger kärlek vid första stund. Utrustad med en akustisk gitarr och munspel framförde han sådana fantastiskt bitterljuva låtar med ännu mer fantastiska texter om allt från sin frireligösa uppväxt, till onani, till den där känslan av inte räcka till som människa. Allt sjunget av en snubbe med hjärtat så tydligt utanpå kroppen att det nästan var smärtsamt att se. Det tog två minuter och jag var totalt golvad. Sedan dess har Withered Hands musik följt med mig, fortfarande med en klump i halsen och alltid med den där bitterljuva känslan i magen.

Der Kommissar – Falco (vald av The Amplifetes) Läs mer om The Amplifetes Spotify

För den ascoola produktionen, den begåvade Rick James-stölden och för att man måste lyfta fram vad som möjligtvis är Falcos enda bra låt. Den bästa hiphopen kommer från österrike!

Pacific – Zodiaks (vald av bob hund) Läs mer om bob hund Spotify

En härlig liten melodi av det ryska syntdisco-bandet Zodiaks eller Zodiac. Av någon anledning som jag inte känner till så heter de Zodiaks på Spotify och iTunes medan man tydligt ser att på originalomslaget står det Zodiac. Det finns säkert någon stackare därute som känner till varför det är på det sättet. Vad de nu än heter så uppskattar jag väldigt mycket den smakfulla kombinationen av svängiga trummor och torra knorriga analogsyntar.

 

En liten tack-notis är väl kanske lämpligt. Redaktionen vill tacka alla, kort sagt. Alla som stöttat oss, och alla som sporrat oss genom att inte stötta oss. Och såklart vill vi tacka alla band som hjälpt oss med den här lista, ni är bäst! Nästa lista kommer om några veckor, vi ska ta lite semester nu. Ses då!

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.