#50 — Vår!

Vår! Foto: Klas Eskilson

Våren närmar sig efter en superlång och superkall vinter och den kunde inte vara mer välkommen! I sann solrosanda presenterar Redaktionen därför denna veckans lista på temat Vår! Öppna veckans lista med Spotify!

Daylight — Matt and Kim Spotify

När man ställer fram grillen ska man också komma ihåg att ställa fram klockan. Anledningen till detta är att det blir ljust mycket tidigare (eller rättar sagt: det blir ljust överhuvudtaget). Bosatt under det nordiska snötäcket känns det väldigt bra att äntligen kunna prata om dagsljus, och vad passar väl då bättre än att Matt and Kim får sjunga lite om just ”Daylight”?

Forget the Flowers — Wilco Spotify

Det är lite lustigt att alla Wilcos låtar skulle passa perfekt som musik till eftertexterna i någon film där sensmoralen är: ”Jaha, det löste sig allt tillslut, nu mår jag bra”. Just ”Forget the Flowers” passar dock minst lika bra till veckans lista! För efter en vansinnigt lång vinter är det lätt att glömma bort blommorna som förr eller senare kommer dyka upp bredvid trottoarernas kanter. Tur då att Wilco påminner oss.

See the Sun — The Kooks Spotify

Bandet som givit brittisk accent ett ansikte har låtar som passar bra till alla årstider. Med sin lätt ungdomliga sentimentalitet är The Kooks låtar alltid känsloladdade på ett sätt som gör att man känner sig fånig när man blir påverkad av dem… men så blir man det ändå. Så har det då hänt igen. Vårkänslor i form av att se solen.

Underage — The Hidden Cameras Spotify

Är lite osäker på om det är något smygpedofilt över den här låten – väljer att tro att det inte är så. Men visst kan man tolka den som att någon går mot en ny vår i sitt liv? Energin kommer tillbaka, liksom glädjen. ”Aoaoao”-körerna känns dessutom som hämtade ur ett 1a maj-firande!

April Skies — The Jesus and Mary Chain Spotify

För den lite mer melankoliska vårfiraren kanske Bröderna Reid passar bra. De tungt distade gitarrerna tvingar hursomhelst snön att smälta bort. I ”April Skies” är kärleken lika osäker som Aprilhimmeln, när solen dock dyker upp är den lika ljuv som den vackraste av förälskelse. Ändå alltid oberäknelig och lögnaktig; när man tror att våren slutligen anlänt slängs en snöoväder i ansikten på en, och förälskelsen har lämnat landet.

You Can’t Hurry Love — The Concretes Spotify

Våren är ju onekligen kärlekens årstid – möjligen i konkurrens med sommaren. Därför tar jag mig rätten att subventionera en kärlekslåt på denna lista (något som absolut inte beror på att jag inte orkade lägga in ”Vinter i April” med Familjen). The Concretes ofta sorglöst vackra musik passar utmärkt till den första parkfyllan, alternativt löprundan. ”You Can’t Hurry Love” var bandets första hit, och drivet har aldrig varit starkare än då. Men kom ihåg: You Can’t Hurry Love! (dålig ordvits).

The First Days of Spring — Noah and the Whale Spotify

Detta kanske är ett lite väl uppenbart låtval, låten The First Days of Spring från plattan The First Days of Spring när temat är vår. Men det fungerar, för det är en ruskigt bra låt från en platta som är så enormt mycket bättre än den Bruce Spring(!!!)steen-aktiga uppföljaren.

Always Spring — I’m From Barcelona Spotify

Låten har vi redan hört som från Veckans film tidigare i veckan då vi samlade ihop de tre olika inspelningarna från jättebandets möte med en symfoniorkester, men det är väl ingen anledning till att blunda för låtens fullkomliga brillians och tipsa om den ännu en gång?

This Spring — Laakso Spotify

”This spring has been the weirdest one” sjunger Markus Krunegård i Laakso om och om i denna låt. Detta får mig att fundera lite om det inte är så varje år? Vårarna blir konstigare och konstigare och toppar varrandra år efter år. Förutom denna fundering så måste man också i denna låtpresentation få med att det antagligen inte finns en låt som skriker mer vårhysteri och -glädje än denna.

Vår bästa tid — Ludwig Bell Spotify

Jag tror jag talar för hela svenska folket när jag säger att låttiteln är synonymt med våren. Mörkret försvinner, solljuset kommer tillbaka och hela svenska folket blir d-vitamindesperata solrosor. Det ska omedelbart fikas på uteserveringar, njutas av att gå ut i ”sommarvärmen” så fort som möjligt, vinterjackorna ska bort från hängaren och in i ett så mörkt hörn av kläkammaren som möjligt och fram ska supertunna vårjackor och sen, ja sen blir man dunderförkyld och fascinerad över att man inte lärde sig av förra årets misstag.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.