#48 — 520-Festivalen

I veckans lista tar sig redaktionen friheten att agera festivalgeneraler och sätter ihop den första officiella lineupen till drömfestivalen 520-Festivalen. Platsen är okänd, men vad som är garanterat är att festivalen med dess tre scener — stora Stora Scenen, mellanstora Sverigescenen och lilla Klubbscenen — skulle bli årets händelse. Öppna veckans lista med Spotify!

Stora Scenen:

Smokers Outside The Hospital Doors — Editors Spotify

“This is our last song, thank you Sweden!” utbrister Tom Smith efter en oförglömlig konsert av “headlinande” Editors. Därefter spräcker publikhavet mer eller mindre ljudvallen när de inser att det de nu ska få höra är den sanslöst pampiga ”Smokers Outside The Hospital Doors”, en låt som gjord för de riktigt stora scenerna. Smiths fylliga röst skär igenom jublet under framförandet av en rocksång som når klimax redan under de inledande sekunderna…och ligger kvar där.

Let’s Get Out of Here — Les Savy Fav Spotify

Kanske skulle Les Savy Fav göra sig bättre på klubbscenen, men när vi nu lyckats boka bandet till vår festival känns det fel att inte trycka upp bandnamnet jättestort på affischerna och ställa Amerikanerna på stora scenen så de får möta precis alla. Med en skruvad liveshow de är unika med, samt ett mer konstnärligt ”The Hives”-sound blir det en av de mest klassiska festivalspelningarna på svensk mark – någonsin!

Eric’s Trip — Sonic Youth Spotify

När kvällen går mot sitt slut och världsmästarna i genren som kan kallas oljudsrock kliver på scenen blir stämningen på topp. En ganska förvånande bokning till en festival som annars är ganska superindie. Men vad spelar det för roll när vi har till exempel Eric’s Trip eller hela Goo-plattan?

Sverigescenen:

Fan vad han skrek när vi åt Pizza här sist! — Dunderpatrullen Spotify

Alla festivaler kan ju inte boka Slagsmålsklubben, vi har försökt tänka utanför lådan och bokade därför Dunderpatrullen. Alla festivaler MÅSTE ha ett bitpop-band (två blir dock för många). Tanken är att dessa herrar ska erbjuda Sverigescenen dansant galenskap man blir glad av, och glad blir man definitivt! Med ett av tidernas sjukaste låtnamn lyckas ”Fan vad han skrek när vi åt Pizza här sist!” få till och med den torraste av politiker att bege sig till festivalområdet och rulla sig i lera, hoppa sig svettig och hetsäta Langos.

Love Again — Palpitation Spotify

Med denna Palpitations sköra melodi, som doftar så mycket sommar att den alltid spelas runt nio snåret, precis när solen går ner, älskar vi sommaren. Det är en låt som beskriver många av de trevande och starka känslor som uppfyller oss alla när vi ligger i gräset bredvid någon vi tycker om och känner lycka blandat med oro. Det är en hand igenom håret och utspillt vin.

Jag Har varit I Alla Städer — Håkan Hellström Spotify

Ingen svensk festivalsommar sedan 1999 kan beskrivas utan Håkan Hellström. Såldes inte heller denna. Det är något med texterna om flykt och kärlek, som ingen kan värja sig emot när rösten ekar över landet, hur banalt och tröttsamt den än kan verka hemma på kammaren. Den svenska poppen beskriver sommaren bäst, och Hellström är svensk popps enastående fanbärare. ”Jag har varit i alla städer” bär varsamt fram sommaren igenom de förhastade och ångrade besluten.

Klubbscenen:

Inside Outside — Kilians YouTube

Vi vet att tyskarna älskar att konsumera andra länders indierock (inte minst den svenska, lex Mando Diao, Sugarplum Fairy och Molotov Jive). Men faktum är att de faktiskt kan göra egen också. Kilians låter som ett The Strokes som anstränger sig så mycket för att vara som The Strokes att de tillslut blir mer The Strokes än The Strokes själva! Och det är absolut något positivt. Tyskarna får bli första band på klubbscenen när de första peppade besökarna strömmar in.

Never Listen To Me — The Thermals Spotify

Runt 22:45 fylls klubbscenen av rök framför ögonen på en förväntansfull, om än sliten, publik. Det är precis så trångt det kan bli utan att resultera i direkt klaustrofobi. Så plötsligt blinkar strålkastarna till och som siluetter ser man medlemmarna i The Thermals trumma igång introt till ”Never Listen To Me”, en mörk kraft som är svår att stå emot när den kallar på dig med sitt malande gitarr-riff och lätt monotona tonläge. Magiskt.

Stumfilm — bob hund Spotify

Trots att bandet får en sån liten plats som de får på affischen, och trots att de bara spelar på klubbscenen så blir bob hund ett av festivalens största dragplåster. Detta dels tack vare att varenda svensk vill höra det nya albumet live, men också för att bandet ända sedan tiden då de inte ens hade ett skivkontrakt varit kända för deras fantastiska spelningar, som såklart gör sig bäst på en liten scen. När bandet trängs nära varandra på scenen och Thomas Öberg kan flippa ut helt och hållet blir upplevelsen total. Kön utanför ringlar sig lång, och de lyckliga få som kommer in får ett minne för livet.

Second Chance — Peter, Bjorn and John WiMP Vimeo

Konserten på festivalens klubbscen lär likna den som tidigare under våren ägde rum på Strand, fast med bonusen att den äger rum på en festival så stämningen som redan var på topp är ännu mer på topp än tidigare. Med det nya albumet i ryggen och klassiker som Young Folks är förväntningarna på spolningen höga. Förhoppningsvis uppfylls de också.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.