#47 — Festivalsommar 2011!

Det bästa med denna lista är att du kan uppleva den utan att riskera att någon kräks på ditt tält, utan att tvingas bada i lera, utan att se din kamera regna sönder. Sommarens festivaler kommer istället på ett mycket behaglig sätt till din dator. Vi har valt ut några av de bästa bokningarna från några av de bästa festivalerna, allt för att ladda upp så mycket det bara går inför årets festivalsommar. Öppna veckans lista med Spotify!

Something Now — Katakomb (Knarrholmen) Soundcloud

André, Erik och Hugo; vi älskar er! Dels för att den intervju vi gjorde med er är en av de mest lästa artiklarna någonsin på 520, men också för att den musik ni åstadkommer är något alldeles särskilt. Den faller ofta offer för den, i hipstersammanhang, kraftigt missbrukade termen ”Balearisk”, men vad gör väl det? I maj får vi se Göteborgarna på en scen någonstans ute i Västkustens skärgård. Högintressanta nykomlingen Knarrholmen ligger bakom bokningen.

Strangers — White Lies (Hultsfredsfestivalen) spotify

Såhär nära tidiga The Killers tror jag inte någon varit sedan… The Killers. ”Strangers” kommer från White Lies senaste album ”Ritual” och är en dramatisk rocklåt av bombastiska mått. I sommar kommer bandet besöka pånyttfödda Hultsfredsfestivalen.

Kom Igen Kommissarien — Slagsmålsklubben (Putte i Parken) spotify

Slagsmålsklubben är kanske antitesen till klassisk musik, men det hindrar inte deras låtar från att betecknas som klassiker. Med bisarra låttitlar, LSD-rusiga liveshower, och toner du inte visste fanns har galningarna med Maskinen-Frej i spetsen gjort sig ett namn över hela världen. En självklar festivalbokning som PIP lyckats knyta till sig (tilsammans med bland annat Siesta!). Karlskoga kommer vara lika chockat som senast SMK var på besök… och slängde ut en full vinflaska i publikhavet.

Undercover Martyn – Two Door Cinema Club (Emmabodafestivalen) spotify

Med solskensglada melodier och tungvrickande refränger beger sig nordirländska Two Door Cinema Club till Småland och Emmabodafestivalen. En bokning som jag upplever speglar festivalens självbild ganska väl. ”Undercover Martyn” är en otroligt lyckad indiepoplåt som lär få festivalpubliken att studsa mot stjärnorna.

Euphoria, Take My Hand — Glasvegas (Where The Action Is) spotify

Äntligen, äntligen, äntligen är de Henrik Larsson-älskande skottarna tillbaka. Och de verkar vara bättre än någonsin, nu dessutom med en svensk viking bakom trummorna. ”Euphoria, Take My Hand” är hämtad från album nummer två som släpps i april. Den 28 juni kommer alla som begett sig till Azaleadalen i Göteborg få ta del av denna svulstiga och pampiga rocksymfoni.

Take You With Me — French Films (Popadelica) spotify

Huskvarnabaserade Popadelica har bokat så smart att jag nästan blir tårögd. Utöver att endagsfestivalen lyckats locka till sig The Vaccines har man dessutom snappat upp Finlands eget The Drums – French Films! Ett vansinnigt lovande band som ifjol släppte en imponerande debut-EP vid namn ”Golden Sea”.

Remedy — Crookers (Siesta!) spotify

Förra året var det Putte i Parken som lyckades boka Bloody Beetroots, i år kontrar Siesta! med en annan Italiensk, blytung, duo – Crookers. Producenterna som bland annat skördat stora framgångar med denna variant av Miike Snows ”In Search Of” lär få Skåne att gunga rejält.

Stockholm — Mattias Alkberg (Storsjöyran) spotify

En fantastisk skildring av något jag inte riktigt kan sätta fingret på – kanske en skildring av Sverige, eller bara en ångestframkallande vinter. Hursomhelst har Bear Quartet-profilen Mattias Alkberg, som så många gånger förr, satt ihop den mest trollbindande låt framförd med en lätt desperat röst. Avståndet mellan Stockholm och Storsjöyran är inte riktigt 100 mil (snarare hälften), kanske är det argument nog för att bege sig till Östersund och se Alkberg spela!

Your Hand In Mine — Explosions in The Sky (Way Out West) spotify

Okej, detta är kanske aningen uppenbart, men Your Hand In Mine är verkligen en av de bästa låtarna som de fyra killarna från Texas har slängt ihop. Bandet har ett rykte om sig som säger att de är grymma live. Huruvida denna låt är den man borde se fram emot att se live eller inte kan jag inte avgöra, men jag tycker den har en del live-potential!

Want U — Lo-Fi-Fnk (Peace & Love) spotify

Detta låtval kan anses vara ett tips om både detta band och denna låt, men också om Kitsuné Maisons samlingsplattor! Från denna ser vi grymma låtar som With You Forever med PNAU, och på ”2:an” (Spotify: Wolfmother – Woman (MSTRKRFT Remix)) hittar vi MSTRKRFTs fantastiska remix av Wolfmothers Woman. In och lyssna nu barn!

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.