Foto: Victor Lundmark/520

The Vaccines på Berns

”No Distance Left To Run” är en dokumentärfilm som på ett mycket omfattande och vackert sätt sammanfattar legendariska Blurs karriär. Det mest intressanta med filmen, utöver Graham Coxons utläggning om ”mid(pop)life crisis”, är skildringen av bandets infekterade listkrig mot Oasis. När NME tidigare i år försökte piska upp en liknande stämning mellan The Vaccines och Two Door Cinema Club kändes det bara väldigt ansträngt. Tiden då rockmusik betydde mycket är väl sedan länge förbi och kommer aldrig åter?

I tisdags twittrade The Pigeon Detectives gitarrist Ryan Wilson om genren han själv är verksam inom: “Jake Bugg at number 1, The Vaccines announce an arena tour. Good week for guitar bands, let’s hope the revival continues”. Det fick mig att tänka på den svenska komikereliten som gjort sig känd för att ständigt framhäva sin bransch och sina kollegor som betydligt mycket viktigare än vad omgivningen tycker att de är.

Efter att ha sett The Vaccines få ut maximalt av sin spelning på Berns är jag utan invändningar beredd att lägga allt tvivel åt sidan. Gitarrocken är på riktigt igen. ”Let’s hope the revival continues”.

The Vaccines är inte bara bra. De är världsklass. Enda gången konserten i Stockholm tappar i intensitet är när bandet lämnar scenen för några minuters vila innan extranumren.

Britternas småtråkiga andra album, Come of Age, genomgår en förvandling mitt framför våra ögon. Det är som att låtarna får eget liv och slår sig för bröstet. Hursomhelst är det debutalbumets mest storslagna allsångsnummer som imponerar mest. Stämningen under ”Wetsuit” och ”All In White” är inget man normalt sett upplever på en konsert i Sverige. Berns känns som en liten liten pub och en stor stor fotbollsarena på en och samma gång.

Trots att Justin Youngs tonsäkra skrålande ofta är mörkare än bandkompisen Árni Hjörvars bas hörs han klart och tydligt även under versernas mer lågmälda partier. Youngs röst är så kraftfull att den riskerar att spränga hans eget huvud vilken sekund som helst och under avslutande ”Nørgaard” ser det ut som att han ska blåsa omkull.

Den här kvällen drog The Vaccines fram en defibrillator, tryckte den mot gitarrockens avsvalnande bröst och skrek: ”CLEAR!”. Tack för det.