Suuns på Tivoli Oudegracht

Suuns, Tivoli Oudegracht 2011, Foto: Theodor Wilson/520

UTRECHT, Le Guess Who?
Den hittills bästa spelningen på hela Le Guess Who? stod kanadensiska Suuns för igår. Om det var någon som såg Ikons spelning på Knarrholmen tidigare i år så är det en fullgod jämförelse – om man multiplicerar allt med 10. Suuns fyller Tivoli Oudegracht, ett spelställe som verkar vara ungefär lika stort som Berns. Om det beror på att det är lördagskväll och folk vill gå ut, eller om det beror på att Suuns på kort tid har byggt upp en stor bas av fans i Holland är svårt att avgöra. Bandet är näst intill omöjligt att sätta in i någon genre, men här finns inslag av såväl shoegaze som electro och någon sorts progressiv rock.

Oavsett om det gäller väsande ”PVC” eller mer lättillgängliga och mullrande ”Gaze” leverera Suuns med en respektingivande övertygelse. Basen är stundtals så tung att det skakar i betongväggarna. Den dunkla ljussättningen får dessutom den väldiga lokalen att kännas som världens största lilla källarklubb.

Det finns mycket att imponeras av. Suuns har exempelvis oförskämt starka låtar i ryggen med tanke på att de bara givit ut ett enda album. Vidare måste man ge en eloge till festivalens arrangörer som dels fick idén att boka Suuns, dels fick idén att slänga in dem på största scenen Le Guess Who? kan vaska fram.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.