Peter Hook and The Light på Debaser Medis

Peter Hook and The Light, Debaser Medis 2012. Foto: Victor Lundmark/520

När Peter Hook lufsar upp på scenen är han den diametrala motsatsen till Ian Curtis; t-shirten spänner ut över en lönnfet torso, rörelsemönstret för tankarna till en fotbollsläktare och blicken är trött snarare än desperat. Det råder en viss förvirring om hur man ska ta sig an Peter Hook and The Light och deras framförande av Joy Divisions debutplatta Unknown Pleasures. Är det i klass med när Peter May sätter upp Queen-musikaler med inhyrda Freddie Mercury-look-a-likes eller är det ett ärligt försök att återskapa något som egentligen är borta?

Klart är i alla fall att basisten Hook inte försöker skyla med den nostalig som är grundstommen för hela spelningen – under timmen innan han äntrar scenen projiceras mängder av klipp från 70- och 80-talets postpunkdagar.

När Ian Curtis tagit sitt liv och de kvarvarande medlemmarna i Joy Division bildade New Order var det till en början osäkert vem som skulle ta över micken och Bernard Sumner och Peter Hook turades ofta om att sjunga på de inledande turnéerna. I slutändan blev det dock Sumner som passade bäst för att framföra New Orders dansanta electronica men denna kväll t märks det att även Hook har en stämma av rang. Likheterna är också stora med Curtis sång – kanske är det medvetet. Desperation saknas, men mörkret och dystopin finns där.

Bäst blir det när Hook tar i lite extra och tillåter sig att skrika ut i de pulserande upptempolåtarna, som ”Digital”, ”Isolation” och ”She’s Lost Control”. Efter fyrtio-femtio minuter tänder bandet till extra, Peter Hook slänger för första gånger ur sig lite skämtsamma fraser på sjavig Manchester-brittiska och drar igång en hitkavalkad som sträcker sig över hela Joy Divisions produktion. Givetvis är allt en obetydlig skugga i jämförelse med originaluppsättningen, men för den som accepterar de rådande premisserna bjuder den eviga basisten på en spelning som tar oss så nära 1979 som det idag är möjligt.

Text: Victor Schultz
Foto: Victor Lundmark

Victor Schultz

Du kan kontakta Victor på victors@femtjugo.se.

  • Jonatan

    Fin recension!

    Men ni kanske ska rätta till Bernard Sumners namn (jag vet, sånt som kan hända)? ;-)