Peter Bjorn and John på Debaser Medis

Peter Bjorn and John, Debaser Medis 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Så kom den. Spelningen som många huvudstadsbor och en australiensare väntat på sedan i sensommaras och därefter hela hösten. Peter Bjorn and Johns konsert på Debaser Medis i Stockholm.

Det står oklart om spelningen faktiskt avslutar Gimme Some-turnén, eller om det endast är trions sista spelning för året. Ett år som på pappret ser ut att ha varit ett mycket lyckosamt år för bandet. Ett bra studioalbum, där de än en gång lyckas med att få både fansens och kritikers hjärtan att glänsa av uppskattning. Med en relativt omfattande världsturné i ryggen, förvisso avslutad för knappa 2 månader sedan gör Peter Bjorn and John ändå i det närmaste alla rätt denna fredagkväll.

Albumet fick i våras näst högsta betyg av 520s Victor Lundmark som beskrev Gimme Some som ”(…) rakare och mer direkt.” samt att den är ”(…)lätt att ta till sig utan att (…) den faller offer för det smått förödande ”enbart hits-syndromet””. Ord som även klär spelningen på Debaser Medis denna kväll alldeles ypperligt. Bandets hittlåt nummer ett, Young Folks framförs likt större delen av konserten, helt fantastiskt och flyter bra in i spelningen alldeles lagom enastående utan att vara överlägsen resten av låtarna. Även storlåten Second Chances, singeln från senaste albumet dominerar utan att låta resten av spelningen stå i skugga. Jag har svårt att tro att personen som reste från Australien för att se giget blev missnöjd. För egen del är även jag glad över att äntligen ha fotat Sveriges, och kanske världens bästa popband att konsertfotografera.

Text: Theodor Wilson
Foto: Victor Lundmark och Theodor Wilson

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.