Foto: Klas Eskilson/520

Korallreven på Debaser Medis

Jag tillhörde de relativt få som hade beskådat Korallreven på scen innan ”An Album by Korallreven” släpptes. Det var på då nystartade Dans Dakar på Stockholms Universitet. Det enda tydliga jag minns av den stund jag stod med korsade armar ett trettiotal meter från den lilla scenen där duon DJ:ade är att jag sällan upplevt en sådan total avsaknad av känsla och ljudkvalité. När bandet återigen bestiger en scen i Stockholm är det, om något en än mindre sevärd upplevelse.

Det är inte ofta en hel klubb likriktar sig gällande sinnesstämning, men bevisligen sker det. Det kan bero på kvällens stora utbud i klubb- och konsert-Stockholm, eller kanske på att majoriteten av besökarna gav järnet till tidigt på morgonen i går, men Debaser Medis tycks lida av en kollektiv baksmälla denna lördag. Så även de tre män som utgör Korallreven live. Marcus Joons står framför mikrofonen och vajar fram och tillbaka samtidigt som han försöker hitta tonerna i hans högre register. Allt för ofta utan önskat resultat.

Besvikelsen när några av förra årets bästa låtar avrättas framför en konstant minskande publikskara är mer frustrerande än Socialstyrelsens nya direktiv för vilken volym som får hållas på konserter runt om i landet. Vanligtvis fantastiska Keep Your Eyes Shut är för kvällen bara ett virrvarr av monitorer med spruckna ljudmembran och ljusstrålar som fastnar på näthinnan för den närmaste kvarten. Att ett band med en så rutinerad och kunnig musiker som Daniel Tjäder som musikalisk motor inte förmår att ha en bättre ljud-mix på en av Stockholms främsta musikklubbar är under all kritik och framför allt helt oförståeligt.

När det är slut står inte ens etthundra personer och tittar aktivt på vad som kunde varit någonting fantastiskt. Det finns förutsättningar för att Korallreven ska vara riktigt bra live. Det enda som saknas är förmågan att live ta sina låtar till samma nivå som studioversionerna ligger på, scennärvaro och viljan att stå på scen. Ljusshowen är dock redan i världsklass. Oturligt nog blockeras den till viss del av tre personer med instrument.

Se samtliga bilder från Korallreven och förbandet Summer Heart med Sameblod som band här nedan.