Foto: Theodor Wilson/520

Jake Bugg på Debaser Medis

Först, lite förutsättningar: Ett fullständigt slutsålt Debaser Medis, en artonåring med en hyllad debutplatta i bagaget och en berättarförmåga som tycks komma från någon väldigt livserfaren. På scen: en trio bestående av huvudpersonen Jake Bugg samt en rytmsektion. Resultat: En av vår generations kanske största musikers första steg på en mycket framgångsrik karriär. Bättre lycka nästa gång till er som inte var på plats, ännu är det inte för sent att stiga på tåget. Grattis till er som var där, Jake Bugg är allt någonting alldeles extra.

Jag misstänker att själva framträdandet inte skiljer sig överdrivet mycket från när min 520-kollega Victor såg denne herre i Dublin för en inte alltför lång tid sedan. Jake Bugg inleder akustiskt med ”Fire” innan resterande bandmedlemmar ansluter. Sedan följer en musikalisk resa som gör avstamp i rock ‘n’ roll, mellanlandar hos Dylan, Gallagher, Cash m fl för att slutligen anlända i indierockriff à la 2013. Just det, glöm inte bort att Bugg ibland får för sig att visa vilken otroligt kvalitativ musiker han faktiskt är. Han kastar in taktbyten där man minst anar det och förmår att spela solon av väldigt hög klass. Det känns ganska rimligt att börja undra om det inte är en ny Neil Young eller Nick Cave som växer fram.

Högst jubel får Broken, Two Fingers och Seen It All. Svartklädde Bugg ser seriös ut. Han gör inte till sig eller spexar onödigt mycket. Istället får låtarna och orden stå i centrum. Det går att dra referenser åt alla håll och kanter med det känns inte nödvändigt. Istället lyser en ny stjärna, någon som lånat från det gamla men vågar gå sin egen väg. Jag vågar säga att detta är den största talangen vår generation har. Det här är någon som verkligen har potential att göra ett riktigt avtryck i musikhistorian. Det känns som det ska mycket till för att någon så här skicklig ska gå i graven utan att världen skulle minnas honom.

Som extranummer spelas debutens vackraste låt Broken och Johnny Cash-covern ”Folsom Prison Blues”. Sånginsatsen är imponerande, så även publikreaktionerna. Hur bra det här kan bli har jag ingen aning om, men tro fasen att man gör sig en otjänst genom att underskatta Jake Buggs potential och musikalitet.

Setlist

Fire
Kentucky
Love Me The Way
Trouble Town
Seen It All
Simple As This
Slide
Slumville Sunrise
Ballad of Mr. Jones
Someone Told Me
Country Song
Note To Self
Someone
Two Fingers
Taste It
Lightning Bolt
—————-
Saffron
Broken
Folsom Prison Blues

Text: Rasmus Jerndal
Foto: Theodor Wilson

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.