Foto: Theodor Wilson/520

Dirty Three på Tivoli Oudegracht

UTRECHT. Ett av festivalens främsta dragplåster mellansnackar om att reinkarneras som Chris Martin, tar alla chanser att trakassera ljudteknikern (”Jag ber om ursäkt, du måste ha blivit misstagen för någon som har koll på läget”), klättrar på förstärkare och ylar. Dirty Three, med karismatiske violinisten Warren Ellis i spetsen, är en lika udda som spännande konsertupplevelse.

Låtarna är ibland närmare en kvart långa. De döps till titlar som dyker upp i Ellis huvud för stunden (”Fuck the world… and… fuck you”) och verkar dessutom ge utrymme för en hel del musikalisk improvisation.

Nackdelen med det här bandet är att de på sätt och vis kräver varje åskådares fullständiga koncentration. Man måste tillåta sig själv att slukas av varenda gnisslande drag på fiolen eller slag på trummorna, annars går man lätt miste om helheten. Och går man miste om Dirty Threes helhet framstår de mest som tre förrymda statister från Shutter Island. Något som inte nödvändigtvis är negativt menat.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.

 • http://www.rockfoto.nu/magazine Ola

  Själv tycker jag detta var den bästa spelningen av alla jag såg på Le Guess Who. Vilket ej säger så lite. Fantastiskt.

 • http://www.rockfoto.nu/magazine Ola

  Och den låten heter ”Everything’s Fucked” btw, så helt påhittat är det inte. Men hans mellansnack är ju allt annat än konventionella.

  • http://theodorwilson.se Theodor Wilson

   Ah, okej. Tack!
   Förövrigt tycker nog jag också att Dirty Threes spelning var festivalens bästa. Tätt följt av Zammuto, FIDLAR och Mac DeMarco.

 • http://www.rockfoto.nu/magazine Ola

  Men du har ju helt rätt i att det var påhittat, även om det fanns en dragning åt sanning. Såg bara FIDLAR av de andra du nämner och det var ju riktigt bra och vilt. Tyckte Sharon Van Etten och Fuck Buttons stack ut också.

  Väldigt trevlig festival på alla sätt. Snygga bilder du tagit på Dirty Three, stor tumme upp.