#II 23 — Kläder

#II 23 - Kläder. Illustration Ylva Karlberg/520

Alla har haft en dålig kläddag. Tyvärr kan vi på redaktionen inte göra så mycket åt just det, men vi kan ge dig ett gäng låtar på temat kläder som du kan rocka loss till när du verkligen sitter i smeten och har superbråttom till jobbet eller skolan och paniken blir större! Öppna veckans lista med Spotify →

Feather in a Baseball Cap – Architecture in Helsinki

Jag har en enorm förkärlek till basebollkepsar. Åtminstone den modell med platt skärm som ofta hittas på Wavves-sångaren Nathan Williams huvud. Visste ni förresten att Williams för ett år sedan var med och designade en särskild basebollkeps med Wavves-motiv? Den är dessvärre slut i lager sedan lång tid tillbaka. Basebollkepsen är en sådan förträfflig huvudbonad att den förtjänar att utsmyckas med en fjäder då och då. Således passar Architecture in Helsinkis hackiga funk-pop-låt ”Feather in a Baseball Cap” utmärkt som någon sorts hyllning till ett klädesplagg det svenska klimatet allt för sällan tillåter oss att bära.

Two Men in New Tuxedos – Wolf Parade

Egentligen inte en av Wolf Parades bättre låtar (även om alla deras låtar blir bra på ett eller annat sätt). Men den gör sig dock oförskämt bra på veckans lista sett till temat. ”Tuxedo” översatt till svenska blir… ett ord på engelska. Typ. Det handlar om ett av de finaste klädesplaggen en man kan bära – smoking!

Fashion — David Bowie

Pratar man kläder, eller vad som helst, ligger ju mode och trender nära till hands. Just artister och musiker med en viss karisma har ju också ofta fått agera musa åt kände modehus. Eller som Bowie uttrycker det ”Oh Bop, Fashion”. Mannen som blivit en galjonsfigur för den androgyna sexigheten var tidigt ute med att branda sin uppseendeväckande stil lika mycket som sin musik, därför passar det utmärkt att han tillägnas en plats på denna lista.

You are the generation that bought more shoes and you get what you deserve — Johnny Boy

En väldigt maffig låttitel till en väldigt maffig låt. Jag är inte helt säker på vad Liverpoolduon menar, men det känns som att någon sorts konsumtionskritik ligger nära till hans. Alternativt bara lite brittisk coolness. För det var ju inte för inte som Fredrik Strage utnämnde denna låt till 2000-talets bästa. Tjusas av det bombastiska soundet och låt bli att köpa fler skor, om du inte vill få vad du förtjänar.

Mannen I Den Vita Hatten (16 år senare) – Kent

Likt resten av låtarna i veckans lista är inte kopplingen mellan låten och veckans tema särskillt långsökt. Personligen har jag inte ett särskillt brett förhållande till Eskilstuna-kvartetten Kents musik. Förutom en konsert jag knappt kommer ihåg för en massa år sedan och en avslutning på en festivalspelning förra året samt diverse strölyssningar på låtar från deras album har jag inte överdrivet mycket att bygga min historia med Kent på. Jag är dock väldigt förtjust i vissa spår från albumet Du & Jag Döden där avslutningslåten är den fantastiskt fina Mannen I Den Vita Hatten (16 år senare) som ofta brukar avsluta Kents spelningar. Låten i sig är förmodligen anledningen till att jag ens minns att Kent spelade på Peace & Love förra året.

Shoes – Tiga

Det finns mycket att säga om den här låten, så jag tar och radar upp det jag har att säga rätt uppochned. Den här låten är på en platta jag aldrig riktigt orkat lyssna igenom, trots att jag gillar Tiga ganska mycket. Den är sådär porrig och sex-fixerad som allt som Tiga James Sontag har ett finger med i. Den här låten är inspirationen till detta tema. Den här låten svänger. Klart.

Bedouin Dress – Fleet Foxes

När man ser Seattle-bandet Fleet Foxes live så är den här låten lite konstig att förhålla sig. Den inleds på ett väldigt fromt och lugnt sätt, och sedan, cirka 50 sekunder in i låten, dyker några trummor lömskt upp. Och sedan så har man helt plötsligt en stortrumma bankandes in i ansiktet och Pecknold sjunger lika kraftigt som Tillman bankar på trummorna. Får du chansen att se dem live, vilket du får eftersom de kommer till stan nu i november, se till att du tar den chansen!

Shoes – Atmosphere

I valet av låtar till detta tema var den första låt jag tänkte på My Adidas av amerikanska Run DMC. En fantastisk hiphip-klassiker som fortfarande står sig väldigt bra som ingång till gruppens stora katalog. När jag i mitt iTunes-bibliotek letade vidare efter lite mindre ”självklara” låtar fann jag denna, för mig okända Atmosphere-låt, Shoes. Två sekunder in i låten hör jag en sampling. Vilken låt som samplats står mig klart. Första singeln från Run DMCs genombrottsalbum Raising Hell från år 1986, My Adidas.

Blue Jeans – Lana Del Rey

Ah, en nykomling. Från andra sidan Atlanten, med en bedorande röst och en utstrålning som få amerikanska sångerskor kan mäta sig med slog Lana Del Rey ned påriktigt för ungefär tjugo dagar sedan med singeln Video Games. B-sidan till denna platsar på veckans lista och berättar en historia om en James Dean-kopia i blå jeans och vit tröja som får henne på fall. Det må kännas som att historien har berättats tusentals gånger tidigare, men Del Rey har en röst som får mig att vilja lyssna på den yttligare en gång.

Fashion is Danger – Flight of the Conchords

Hör upp! En Nya Zeeländsk-duo som kombinerar musik och humor har ett viktigt budskap att förmedla. Självfallet är mode ett högst farligt ting som måste tas på största allvar. Nä. Men Flight of the Conchords är lika roliga för det. Deras påhittiga rim i kombination med enkel med briljant syntbaserade popsånger kan rädda diverse katostrofala höstdagar. Tyvärr har serien numera lagts ned, men om man letar lite kan man hitta de båda säsongerna i någon trevlig affär. Gör det, bädda ned dig, dröm om Bretts hår och upplev bland det bästa Nya Zeeland har att erbjuda.

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.