#II 22 — Våra vänner på redaktionen

Redaktionen: Klas, Rasmus, Victor L, Victor S och Theodor

Veckans lista kan måhända få oss på redaktionen att framstå som en klubb för inbördes beundran. Men så får det helt enkelt vara denna vecka, det är smällar man får ta helt enkelt. I veckans lista har vi på redaktionen fått välja ut två låtar åt två olika personer, följt av en liten anekdot eller förklaring om varför just denna låt hör till denna person. Öppna veckans lista med Spotify →

They Walked in Line — Joy Division (Victor S om Klas)

En särskild egenskap som Klas har är att han är en jävel på att vara scout. Följaktligen måste man anta att han har ett särskilt tycke för uniformer och dylika högtidsplagg. Därför tillägnar jag honom den här klassiska militärdängan, signerad Joy Division. Som vanligt ligger basgångarna täta över kompositionen och Ian Curtis mörka röst piskar de små imaginära scouterna när de pinnar upp och ner för backarna. Bronsvargen nästa för Klas alltså.

Island & Shores – Deportees (Klas om Victor L)

Den här låten har i sig inte så mycket med Victor L att göra, förutom att den är bra likt Victors smak. Men vad Deportees lyckas med här — om du frågar mig — är att likna Arcade Fire ganska supermycket, och som ni, om ni är trogna läsare, antagligen förstår så kan Victor inte sluta hylla detta Kanadensiskt magiska band.

Common People – Pulp (Victor L om Theodor)

Nu ska inte texten i denna Pulp-klassiker tolkas som att jag har en hemlig crush på min kollega Theodor. Valet av ”Common People” är baserat på något helt annat. Ni som sett Killinggängets stundtals märkliga serie Percy Tårar minns säkert scenen där en sminkad Robert Gustafsson sprätter runt i en ganska verklighetstrogen imitation av Jarvis Cocker samtidigt som han aggressivt mimar till den nyss nämnda låten. Varje gång jag och Theodor är ute på uppdrag för 520 mynnar våra samtal förr eller senare ut i djupgående analyser av just Killinggänget och deras olika populärkulturella referenser (Typ Pulp-videon).

Wookie – Baconhead (Victor L om Rasmus) Sevärd video

Det här är låten som bäst illustrerar Rasmus Jerndals tankar när han är på konsert. Medan vi andra på 520-redaktionen ställer oss lite vid sidan, antecknar några intryck, och sakta men säkert börjar fila på en recension brukar Rasmus istället få något vilt i blicken och sedermera säga saker som ”Jag går in!”. Sekunden senare ser man redaktionens yngste medlem längst fram i publiken samtidigt som han med brinnande ögon röjer loss mest hysteriskt av alla på hela spelstället.

Army of One – Khoma (Rasmus om Theodor)

Få människor jag känner har en så stark personlighet som Theodor. När andra förvirrat irrar omkring står Theodor fast som ett träd med meterlånga rötter. Att jag valde just den här låten beror på att Theodor i princip älskar Khoma, det är få band han kan tala om och få en sådan glöd i ögonen, samt att han ensam har en vilja som motsvarar en hel armés. Att han samtidigt är en av de lugnaste personerna jag känner kanske verkar paradoxalt, men det är det inte i min mening. Vilka vapen han än väljer att använda vinner han nästan alltid.

This Charming Man – The Smiths (Rasmus om Victor S)

Victor Schultz är en av alla som inte nöjer sig med att bara ha det bra. Han skriver inte bara för 520 utan även för Nöjesguiden, han talar sofistikerat, studerar film och trots att han tog studenten förra året pratar flickorna i den nuvarande trean minst en gång i veckan om hur Schultz någonting var och suckar djupt. En ibland ofrivillig charmör som behärskar en hel del. Vart hittar vi honom om fem år? Vem vet, men antagligen är han lika charmant som i dag.

Glory Days To Come – Johnossi (Theodor om Rasmus)

Tillsammans har jag och Rasmus längst fram stått bredvid varandra på fem Johnossi-konserter det senaste året. Det har varit fantastiskt varje gång. Detta beror inte enbart på att Johnossi är ett fenomenalt bra live-band, utan att sällskapet av min kamrat vid kravallstaketet är allt man kan önska sig av en vän och ett tillika fan av musiken. Av alla personer jag antingen mött eller sett på konserter är det få jag har sett som blivit så fångade och engagerade av musiken som Rasmus kan bli. Det är därför med stor glädje som jag inser att det endast är drygt två månader kvar innan Rasmus inte längre tvingas rätta sig efter det beryktade kravet av myndighetsålder som de flesta av Stockholms klubbar har.

My Buddy — Chet Baker (Victor S om Victor L)

Med en vänskap lika lång som våra tjugoåriga liv, vad passar bättre än denna lovsång till en kompis. Även om Victor Lundmark, till skillnad från Chet Bakers vän, inte dragit från stan, saknar jag honom ibland. Odenplan kan verka längre bort än den fatiskt är. Jazzen kanske inte har drabbat honom än , men jag tror bara det är en tidsfråga innan vi hittar herr Lundmark i något hörn på Glen Miller Café. Först ska han bara erövra indievärlden med sin kamera och vassa penna

Here I Dreamt I Was an Architect – The Decemberists (Theodor om Klas)

Innan jag introducerades till 520 för drygt ett halvår sedan hade jag uppfattningen att alla svenska musiksidor hade kraftiga designmässiga brister. Det kunde vara allt från fula typsnitt och daterade annonser till krångliga navigeringar och malplacerade färger. 520s design och Klas Eskilsons betydande fingertoppskänsla lyckades inte bara imponera på mig, utan gjorde mig till och med nästan en smula avundsjuk. Jag är idag oerhört tacksam för att vara en del av520. Det är dock svårt att sluta önska att man själv hade liknanande kvalitéer av samma rang som Klas.

All Tomorrow’s Parties – The Velvet Underground (Klas om Victor S)

Personen som fick mig att återupptäcka Velvet Underground efter ett antal års dvala i min musiklyssningsvärld vad ingen annan än vår alldeles egna (Inte helt sant, vi lånar ju ut honom en del, vilket tidigare nämnts) Victor S. Detta band har ju som många känner till producerat ett stort antal av våra idag mest kända tämligen psykadeliska mästerverk. Så, tack så mycket Victor — utan dig skulle jag glömt bort denna fantastiska genre och detta fantastiska band helt och hållet!

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.