Craft Spells på Debaser Slussen

Craft Spells, Debaser Slussen 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Redan vid första anblick framstår Craft Spells som ett klassiskt exempel på den drömskt åttiotalsslicka indiepop som just nu är på stark frammarsch. De fyra ynglingarna till bandmedlemmarna bär ljusa skjortor, chinos och kitschiga loafers. Givetvis har Craft Spells också sin bas på den amerikanska västkusten, närmare bestämt i Kalifornien. Soundet känns igen från samtida kollegor i Beach Fossils, Wild Nothing och Radio Dept.

Glädjande nog lyckas man behålla den rena ljudbilden även på Slussens närgångna scen; volymen är väl fördelad och publiken slipper drunkna i våldsamt uppskruvade gitarrförstärkare. Istället omfamnas publiken redan i andra låten av en kärleksförklaring till dessa nordliga breddgrader i låten ”Scandinavian Crush”.

Även om debutalbumet Idle Labor möjligen saknar en riktig hit känns helheten fulländad och försiktigt medryckande. Tackvare en god dynamik medlemmarna emellan kan man tillåta sig att öka tempot ett par hertz utan att finessen går förlorad. Metodiskt driver man upp stämningen med Beach Boys-influerad stämsång och subtilt placerade gitarriff. Jag tycker mig även höra en Morrisey i sångaren Justin Vallesteros nasala och djupa stämma. Det är något absorberande med det melankoliskt muntra. Likt en solig höstdag svävar Craft Spells bredvid och tonsätter känslorna med en hjärnkirurgs precision.

Text: Victor Schultz
Foto: Victor Lundmark

Lyssna på spelningens setlist i Spotify!

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.