SSLYBY och de 26 låtarna

Someone Still Loves You Boris Yeltsin har inte bara ett alldeles för långt bandnamn, de har även släppt ett alldeles för långt album. Nya ”Tape Club” är en samling av allt material som inte fått plats någon annanstans. 520s recensent är mest imponerad av att det är möjligt att släppa 26 låtar på en gång utan att någon av dessa tvingar fram skämskudden. 

Tape Club Spotify Megastore

Someone Still Loves You Boris Yeltsin, Betyg: 3, Bästa spår: Cardinal Rules (nr 18)

Läser man mellan raderna på de pressreleaser som skrivits om Tape Club är det ganska uppenbart att syftet med albumet inte i huvudsak är att sammanfatta en fin karriär, utan snarare ett sätt att försöka tjäna lite pengar på allt det som aldrig blev vad det var tänkt. ”A carefully curated 26-song collection” får en cynikers varningsklockor att ringa värre än telefonerna hos en mustaschprydd chef i en tecknad amerikansk film.

26 låtar som inte är demos (eller ja, ett par är faktiskt demos) men samtidigt inte heller färdiga albumspår, dessutom framförda av ett band som inte många hört talas om. Resultatet blir något mer attraktivt än vad man kan tro på förhand, dock inte mycket bättre än så.

Senast vi hörde från Someone Still Loves You Boris Yeltsin var i samband med att fjolårets fina Let it Sway gavs ut. En samling ganska sansade indierocklåtar med trallvänliga melodier. Bandet tog där ett steg till ett något mer välproducerat och rockigt sound utan att för det förlora känslan av att deras musik skulle göra sig lika bra runt en lägereld som inne i en dunkel klubblokal.

Första halvan av Tape Club är tyvärr så mycket lägereld att man måste skölja öronen med dödsmetall för att det hela ska neutraliseras och gå jämnt ut. Det är bland spår 14 till 26 som några guldkorn kan vaskas fram. Här finns ett antal låtar som stämmer bra överens med ljudbilden på Let it Sway. Ironiskt nog är skivans överlägset bästa musikstycke, ”Cardinal Rules”, ett bonusspår från deluxe-utgåvan av just Let it Sway vilket gör mig ännu mer tveksam till vad Tape Club egentligen fyller för syfte.

Mest förtjänar Someone Still Loves You Boris Yeltsin en eloge för att de lyckas slänga ifrån sig 26 låtar utan att någon av dessa är att beteckna som ett riktigt stolpskott.