#II 21 — Märkliga titlar

#II 21 - Märkliga titlar. Illustration Ylva Karlberg/520

Jag vet inte riktigt om det går att dra ut på beskrivningen till veckans lista så mycket. Så vi skippar helt enkelt det. I veckans lista har vi samlat ihop tio låtar vars titlar inte är helt supervanliga. Öppna veckans lista med Spotify →

Coitus Interruptus – Fad Gadget

En av de svängigare kompositionerna på Frank Toveys (alias Fad Gadget) debutalbum, revolutionerande för sitt industriella sound. Fad Gadget var konsekvent ganska vulgär och hade bland annat för vana att smeta in sig i grädde, raklöder och tjära på scen. Följaktligen är det inte speciellt förvånande att en sång om relationer döps efter termen för avbrutet samlag i preventivt syfte. Det är rått och så hårt att hela människan exponeras.

Shadazz – Suicide

Mörk elektronisk funk från världens kanske bästa band någonsin. Jag har ingen aning om vad titeln betyder, men på youtube finns en fanvideo med klipp från filmen ”Smithereens” (1982). Klippen visar bilder från en inrökt bar där män och kvinnor möter varandra. Man får uppfattningen om att det handlar om prostituerade och att baren finns på ett Manhattan som för trettio år sedan var en ruffig och skitig plats.

o0O0o0O0o – Oberhofer

Brad Oberhofer är en ung amerikan med en röst som påminner lite om den man får efter att ha joggat intensivt i minusgrader. Där finns en krispig ansträngdhet som fungerar som ett signum för hans välgjorda popmusik. Att låten heter ”o0O0o0O0o” är egentligen ganska logiskt. Det är nämligen precis vad Oberhofer sjunger.

Maxine The Teenage Eskimo – Happy Birthday

Tycker du, precis som jag, att det sjungs för lite om tonåriga eskimåer? Skivbolaget Sub Pop har som vanligt ett band som går in och räddar situationen. I detta fall heter bandet Happy Birthday och spelar lugn indierock med hyfsat humoristiska texter av slaget ”I am always on the same frequency – Girls FM!”. Ja, utöver när de sjunger om eskimåer såklart. För svenska 90-talshipsters finns det mycket att hämta i Happy Birthdays självbetitlade album. Soundet påminner en del om både Popsicle och Brainpool.

Xxzxcuzx – Crystal Castles

Att Crystal Castels förkroppsligar uttrycket ”svart och svår” är knappast en underdrift. När man i kombination med detta blandar stressig bit-pop med Alice Glass fruktansvärt ångestpräglad vrål och textrader som ”AIDS robot is clad in iron bolts” går hipstermätaren i taket. Sen inser man att det hela egentligen mest är ganska udda. Men precis som det mesta som duon ger sig in på fungerar det oroväckande bra.

Sea Within a Sea – The Horrors

Man kan undra om The Horrors  missade ett antal kemi och fysiklektioner under deras skoltid. Att presentera en omöjlighet som detta i muskalisk form känns något acid. Samtidigt är det mycket trevligt. En ganska flummig och psykedelsik sång om rädlsa och mörker och farligheter. Inte standard för att vara The Horrors  men mycket trevligt ändå. En nästan åtta minuter lång låt som avlsutas med en synt som andas nittiotal.

You Think I Ain’t Worth a Dollar, But I Feel Like a Millionaire – Queens of The Stone Age

Det är väldigt få låtar inom den tyngre rockgenren som inte låter bättre desto högre ljudvolym man lyssnar på. Denna, något alldagliga analys har aldrig passat lika bra som på öppningslåten till Queens of The Stone Ages album Songs For The Deaf från år 2002. Albumet som gästas av Nirvanas legendariske trummslagareDave Grohl har allt från hitlåtar till mångsidigheter, excentriska texter och en utomordentlig intensitet. Låten är tveklöst en av 2000-talets mest geniala och hårda rocklåtar.

Myxomatosis. (Judge, Jury & Executioner.) – Radiohead

Att döpa en låt efter en dödlig sjukdom som drabbar kaniner låter kanske mer som någonting ett underjordiskt dödspunk-band skulle göra snarare än ett av världens största rockband. I och med albumetOk Computer som gavs ut år 1996 började brittiska Radiohead  utveckla sig längre och längre ifrån sina två första mer renodlade rockalbum. Låten Myxomatosis. (Judge, Jury & Executioner.)  finns med på skivan Hail To The Thief från år 2003. Albumet innehåller både några av deras mest udda musikstycken samt vissa tillbakablickar mot deras första album.

re:stacks – Bon Iver

Det enda som är märkligt med denna låt är just titeln. Texten är sådär lagom kryptisk, men det är ju inte något som skilljer sig från resten av denna världs pop-låtar. Så förutom låttiteln är det en helt vanlig lång och tokbra Bon Iver-låt. Fantastiskt!

Mango Pickle Down River (With The Wilcannia Mob) – M.I.A.

Till skillnad från Bon Iver-låten så är det mer än bara låttiteln som är aningen annorlunda med denna låt. Vi hör bland andra raden ”I like fish and mango pickle”. Det i sig är kanske inte så konstigt eller annorlunda, men det är inte den vanligaste raden i popvärlden. Låten tillhör en av många M.I.A.-låtar som gör att jag bara vill höra mer av henne. Så då lyssnar jag på ungefär fem låtar. Sen tröttnar jag. Så kan det gå!

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.