#16 — Covers II

Vi har under vår tid här på 520 langat ut 15 listor. Några med teman, andra utan. Den 16e listan i ordningen har ett tema, men det är inte första gången vi har detta tema. För dagens tema är (Trummvirvel, tack!) Covers för andra gången! Öppna veckans lista med Spotify!

Don’t Look Back in Anger — Devendra Banhart (original av Oasis) spotify original spotify

Den här moderna klassikern är vi vana att höra i form av pampiga arenaversioner framförda av de kroniskt tuppfäktande bröderna Gallagher. Ombyte förnöjer som bekant och 520 ber er därför rikta blickarna mot Los Angeles och den alldeles suveräne Devendra Banhart. Med en akustisk gitarr och någon sorts maracas-ljud lyckas Banhart inte bara trollbinda oss som lyssnar, utan också förnya en låt som spelats (och tolkats) ett par gånger för mycket. Enligt Wikipedia ses hans röst av ”vissa” som ”oerhört speciell” Tror jag måste sålla mig till de där ”vissa”, för det här är oerhört speciellt.

The Beatles!

Here Comes the Sun — Belle & Sebastian (original av the Beatles) spotify

Skottarna kallas av musikkedjan Bengans för ”världens bästa popband”. Om det stämmer eller ej får ni själva avgöra. Ställningstagandet kan ha att göra med att de nyligen hade kampanj på Belle & Sebastians album, men det kan lika gärna bero på att gruppen lyckas skapa musikalisk magi år efter år. Här spelar ”världens bästa popband” en låt av vad många skulle kalla ”världens bästa band”. Det blir precis så vackert man kan förvänta sig.

Nåt för dem som väntar — Joakim Berg (original av Olle Ljungström) spotify original spotify

En stor svensk textförfattare tolkar en annan. Det är nog så man bäst beskriver det när Kents Jocke Berg framför sin version av knepige Olle Ljungströms ”Nåt för dem som väntar” från 1997. Och det roliga är att Berg verkligen får ut maximalt av den här låten. Olle Ljungströms röst har som bekant en förmåga att svikta lite till och från, men med hjälp av Mr. Sundance Kid når ”Nåt för dem som väntar” nya höjder. En känslosam cover på en surrealistiskt hopsnickrad låt.

Keep the Car Running — Foo Fighters (original av Arcade Fire) spotify

Att det finns fler än jag som gillar Arcade Fire är inget som överraskar. Att just Foo Fighters hör till de större fansen känns dock inte lika uppenbart. Men så är tydligen fallet eftersom rockbandet som givit oss ”Best of You” har valt att ge ut sin egen version av kanadensarnas ”Keep the Car Running” som B-sida på en singel. Foo Fighters tolkning är en något avskalad variant av originalet men i stort låter de båda ganska lika. Det känns som att de helt enkelt bara vill sjunga låten för att den är så bra. Och det kan man ju förstå…

Jolene — The White Stripes (original av Dolly Parton) spotify original spotify

När Jack White sjunger lyssnar man. I covern på Dolly Partons legendariska ”Jolene” tar han i så sanslöst mycket att han tillslut förmodligen uppnår toner som bara hundar kan höra. Men av det jag uppfattar gillar jag varenda sekund. Jack White komponerade riffet till ”Seven Nation Army”, således borde allt han rör vid hädanefter förvandlas till guld. Låt oss därför låta amerikanen förgylla veckans lista med denna live-inspelning.

Den Lilla Planeten — bob hund (Orginal av Plastic Bertrand) spotify original spotify

Om jag ska vara ärlig så tycker jag inte att varken orginalet eller bob hunds cover på denna låt är så värst bra. Men det är ju en cover som inte många vet om, och det är ju en ganska intressant sådan. Plastic Bertrand är artistnamnet på belgaren Roger Allen François Jouret, mest känd för låten Ça plane pour moi (Spotify) som de flesta antagligen hört nån gång tidigare. bob hunds cover släpptes som singel 2002, 24 år efter orginalet.

Smoke On The Water — Señor Coconut (Orginal av Deep Purple) spotify original spotify

Att höra Deep Purples Smoke On The Water i salsaversion är… spännande. Minst sagt. Men i just detta fall är det inte bara spännande, utan det är också bra, vilket kanske inte är så förvånande. Att göra salsaversioner av kända låtar är nämligen Señor Coconuts grej, och de har bland annat ett album som är enbart covers på Kraftwerk och mycket annat.

Nirvana

Smells Like Teen Spirit — Paul Anka (Original av Nirvana) spotify original spotify

Paul Anka har här lyckats med något som är svårt att beskriva. Han har tagit Nirvanas megasuperduperstora hit Smells Like Teen Spirit från 1991 och gjort om den till något jazzigt och svängit istället för det smått ångestladdade grungeorginalet som Kurt, Krist och Dave slängde ihop när Nirvana var som bäst.

Creep — Richard Cheese (Original av Radiohead) spotify original spotify

En bekant till mig beskrev denna låt med att säga att denna cover innehåller en underbar kontrast. Denna bekanta har helt rätt, eftetrsom den ganska muntra sången inte alls passar ihop med Radioheads ganska (som vanligt) deppiga text. ”I’m A Creep” sjunger Mark Davis under namnet Richard Cheese på det mest muntra tänkbara sättet.

Dancing In The Moonlight — Smashing Pumpkins (Original av Thin Lizzy) spotify original spotify

I en del av Smashing Punkpkins låtar som inte är så lugna, som denna är, tycker jag att det låter lite… Highschoolrock. Vilket inte är ett bra betyg. Men trots detta gillar jag dem väldigt mycket och tycker att en stor del av musiken de producerat är fantastiskt bra. Men som sagt, i de fartiga låtarna finns det en tendens till att det blir lite mesigt. I de lugnare låtarna finns det däremot en tendens till att bli helt otroligt bra, och Billy Morgans röst hittar hem, så att säga.