#II 18 — Band vi skulle vilja vara med i

#II 18. Illustration: Ylva Karlberg/520

Så äntligen är den här, veckans lista. Denna försening skyller vi på att månen inte stod helt rätt för att vi skulle kunna publicera listan. Eller något. Nej, men, om vi ska vara ärliga så har vi inte blivit klara med listan bara. Svårt att tänka igenom temat helt enkelt. 

Så, nog om förseningen. Denna veckas tema avslöjas i list-namnet. Det är helt enkelt band vi vill vara med i som står på tapeten idag. Sen vill vi idag också presentera en nyhet här på 520 — Ylva Karlberg! Ylva kommer varje vecka ett tag framöver göra en illustration till listan, med premiär idag helt enkelt. Öppna veckans lista med Spotify →

An Argument With Myself – Jens Lekman

Att inleda listan med den här låten är kanske lite fuskigt, eftersom det jag huvudsakligen vill inte är att vara med i Jens Lekmans band (även om jag inte skulle tacka nej till att spela triangel eller något annat lika simpelt instrument vid hans sida). Det jag verkligen vill är att vara Jens. För då skulle jag vara cool, ha en silkeslen sångröst, åka jorden runt och bli hyllad av creddiga musikbloggar och spela en massa bra musik.

This Too Shall Pass – OK Go

Tycker man om att göra film finns det förmodligen inget annat band som är mer lämpligt att vara en del av än OK Go. Amerikanarnas spektakulära musikvideor är för de flesta betydligt mer kända än vad själva låtarna är. Nu kan man exempelvis hitta ett YouTube-klipp där OK Go sjunger duett med de mest kända karaktärerna från The Muppet Show. Bara det är väl egentligen skäl nog till att bli bandets femte medlem. Sedan skadar det inte att den där musiken som spelas i gruppens videor är sådär lagom röjig och underbar.

All Hail Dracula! – Someone Still Loves You Boris Yeltsin

Jag hade nöjet att se SSLYBY när de gästade Stockholm och Debaser Slussen förra hösten. Utöver att det fanns en poäng i att höra det eminenta albumet Let it Sway framföras live slogs jag av hur trevlig stämningen i bandet verkade vara. Att turnera runt i världen med trevliga kamrater och spela förträfflig indierock på diverse charmiga klubbar i spännande städer låter i ärlighetens namn helt okej. Så SSLYBY, säg till om ni har en plats över!

You’re the Reason I’m Leaving – Franz Ferdinand

Tänk er att kväll efter kväll, iklädd kostym, få ställa sig på en scen inför tusentals människor och se cool ut. Detta är realitet för Franz Ferdinand, bandet som tog världen med storm i mitten av 2000-talet men som sedan fallit lite i glömska på grund av ett inte helt lyckat tredje album. Men jag kan stå ut med att inte ha nått hela vägen med Tonight: Franz Ferdinand, ge mig bara en gitarr och en figursydd kavaj så kör vi ändå!

One of us Must Hang – Khoma

Att rättvist och fullständigt översätta Umeåbandet Khomas briljans och coolhet till ord är förmodligen en omöjlighet för mig. Det är dock få band som är bandet lika personliga och ärliga gentemot låtarna och ståndpunkterna som Khoma. Aldrig heller har så känslosamma sångstämmor och pianoharmonier samspelat och berört lika perfekt med blytunga gitarrer som på mästerverket The Second Wave från år 2006.

All I Need – Radiohead The Hype Machine

Viljan att vara med i ett av världens största och mest geniala rockband de senaste 20 åren är jag knappast ensam om. Det finns antagligen lika många anledningar att vilja detta som till antalet personer med viljan. Problemet är att det finns en stor nackdel om det skulle ske, vilket också är den enda jag kan sammanställa. Det skulle inte vara Radiohead, och dynamiken vid framförandet av 00-talets kanske bästa låt skulle inte vara densamma.

Drops in the River – Fleet Foxes

Det är lätt att i all evighet fortsätta hylla Fleet Foxes senaste album Helplessness Blues. Men jag tänkte göra som visserligen också är enkelt men som numera inte görs fullt lika ofta. Och det är att hylla en låt från deras debut-EP Sun Giant genom att ge den en plats på veckans lista. Att se Fleet Foxes spela Drops in the River och andra låtar live är bara rätt igenom mysigt. Robin Pecknold, som sjunger i bandet, dricker flera koppar te per spelning medan de andra bara står och ler och verkar trivas riktigt bra. Självklart trivs man också bra i publiken, men det vore ju kul att testa att stå där uppe också.

Come Together – The Beatles The Hype Machine

Detta är antagligen min favoritlåt med våra rockgudar The Beatles. Och egentligen behöver man kanske inte förklara så mycket varför man vill vara med i The Beatles. För det första så ÄR DE THE BEATLES. För det andra så ÄR DE THE BEATLES. För det tredje så ÄR DE THE BEATLES. För det fjärde så ÄR DE THE BEATLES. För det femte så ÄR DE THE BEATLES. För det sjätte så ÄR DE THE BEATLES. Nuff said.

Helix – Justice

Ni får ursäkta mig nu, men nu har jag sett till att varenda ny Justice-låt har kommit med på någon lista. Men det är helt enkelt så mycket jag gillar denna elektroduo. Det finns knappt något bättre eller lika bra, och av den enkla anledningen skulle jag gärna se till att de blir en trio. I Helix möts både gamla och nya Justice med gitarriff och fantastiska elektro-slingor.

Summer on the Westhill – Kings of Convenience

När jag satt och chatade lite med illustratör-Ylva tyckte hon att Kings of Convenience skulle vara med på listan med argumentet ”för alla vill vara nära Øye”. Snabbt insåg jag hur sant detta var. Ända sedan jag insåg att han har en likadan jacka som jag har har jag varit lite småkär i honom, så jag skulle gärna vara med i samma band som honom. (Ja, Whitest Boy Alive skulle också vara okej!)

Ylva Karlberg

Du kan kontakta Ylva på ylvakarlberg@gmail.com.