Slagsmålsklubben på Gröna Lund

Slagsmålsklubben, Gröna Lund. Foto: Theodor Wilson/520

När Gröna Lund i våras skulle boka artister inför sommaren och sensommarens konserter frågade dom vilket band eller artist som deras anhängare på Facebook helst skulle vilja se framträda på Stora scenen blev svaret Slagsmålsklubben. Det är dock väldigt långt från slutsålt denna torsdagskväll. De besökare som tagit sig till Gröna Lund är engagerade och i allra högsta grad ivriga att dansa och röja till Slagsmålsklubbens karaktäristiska elektroniska musik.

520 har tidigare i sommar bevakat Slagsmålsklubben två gånger. Senast för drygt en månad sedan på en festival i Hamburg . Då var förutsättningarna för en lyckad SMK-spelning nästintill fullständigt optimala. Intimt kolsvart tält, galna tyskar, bättre ljudsystem och liberalare reglering kring ljudnivåer. För att inte tala om faktumet att man i själva verket befinner sig på festival i Tyskland vilket ständigt innebär ömsesidiga överraskningsmoment och spontanitet akten och åskådarna emellan.

Bara en dåre skulle kunna påstå att det inte var bra ös vid Gröna Lunds Stora scen denna kväll. SMKs eminente frontman Frej Larsson uppmanar publiken till att först göra en så kallad ”Wall of Death”, vilket för en ovetande innebär att publiken bildar ett stort tomt område i publikområdet för att sekunder senare springa rätt in i varandra. Han ändrar senare det tänkbara provokativa uttrycket till ”Wall of Love”, vilket strax efter blir ”Wall of Homosexual Love”. Ett typexempel på hur Slagsmålsklubbens mellansnack och dialog brukar vara under en konsert.

Tyvärr blir konserten lite av en besvikelse. Ljudbildens mellanregister uteblir och de övriga mellansnacken utöver ovanstående blir svammligare och banalare än vad man normalt bör behöva uthärda, till och med för en SMK-spelning. Spontaniteten och den allmänna ambitionen vacklar stundtals kraftigt. Spelningen pågår i dryga 50 minuter vilket förmodligen tillhör en av de kortaste spelningarna på Grönans Stora scen i år. Samtidigt är de flesta av besökarna klart nöjda med kvällens konsert. Hitsen Övningsköra och Sponsored by destiny blir kvällens största höjdpunkter där Slagsmålsklubben visar sig från sin bästa sida vilket också gör det fullkomligt omöjligt att inte vara fast med melodierna i huvudet när konserten är slut. Slagsmålsklubben uppfyller sitt syfte. Folk har dansat, tappat sina skor, förstört sina väskor, men det enda de tycks kunna göra på hemvägen är inte att oroa sig över eventuella skador, utan att nynna till electromusiken de nyss hört och dansat till.

Text: Theodor Wilson
Foto: Theodor Wilson och Victor Lundmark

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.