#II 17 — Sport

MÅL!!!!! Foto: Victor Lundmark

Relationen mellan sport och musik har alltid varit stark. Upplevelsen av att se ett mål göras blir ju för de mesta lite starkare om de i några sekunder får skrika ut melodin till White Stripes Seven Nation Army eller någon annan låt. (Sen är det ju inte heller ovanligt att ett stort sportevenemang ofta har en officiell låt.) Vad detta beror på kan du säkert fråga en beteendevetare och få ett bättre svar än det du får av oss, men huvudsaken är att relationen finns där, och att vi i denna lista lite smått hyllar den relationen med ett gäng bra låtar på temat sport! Öppna veckans lista med Spotify!

Do You Wanna Dance — The Beach Boys

Att man tänker på surfning om någon för Beach Boys på tal är inte så konstigt. Under bandets första aktiva år gjorde man allt för att lansera sig som ett glatt gäng med nära kopplingar till denna 60-talets nya subkultur med bas på den amerikanska västkusten. Faktum är dock att trummisen Dennis var den enda av bröderna Wilson som faktiskt ägnade sig åt att just surfa på de starka vågorna utanför Los Angeles. Han var även musikaliskt begåvad – om än inte på samma nivå som sin bror Brian – och arbetade med egen musik fram till sin död i en drunkningsolycka 1983. ”Do You Wanna Dance” är en av relativt få Beach Boys-låtar där Dennis Wilson sjunger, men helvete vad bra det är.

Seven Nation Army – The White Stripes

Få låtar har haft lika stort inflytande i hejjarklacksramsor, och läktarkulturen överhuvudtaget som det genomgående riffet i Detroitduon The White Stripes megahitt Seven Nation Army  från år 2003. Förmodligen är det även lika få låtar som är såpass okända jämfört med hur känd rytmen och melodin är i själva låten som denna. Låten är i synnerhet populär inom den europeiska fotbollssfären, men har även på senare år etablerat sig väl hos svenska överförfriskade ishockeyfanatiker. För många har låten gått från att vara en av 2000-talets bästa låtar till en medioker och uttjatad ringande nostalgitripp om något fotbollsmästerskap, eller möjligtvis en finlandskryssning. Förr oss som dock inte har några sådana minnen är låten fortfarande fullkomligt störtcool.

Tell No One About Tonight – Le Sport

Det finns säkert en del som tycker att detta låtval är aningen för uppenbart. Till er säger jag: pft. Le Sport som består av Fredrik Hellström och Örjan Lindbeck har verkligen bidragit till pop-Sverige med sin fullkomligt brillianta Tell No One About Tonight. Deras skivbolag Songs I Wish I Had Written är antagligen ett av de banden som är mest indie i Sverige. Med blott fem artister på sin hemsida har de inte så mycket att skryta med rent kvantitetsmässigt. Däremot har de kvaliteten.

Sexual Sportswear – Sébastien Tellier

I vår allra första lista – #1 Pilot – tipsade jag om Sébastien Telliers låt La Ritournelle. Den, precis somSexual Sportswear, är en låt som nästan inte tycks sluta. Med sina sju och en halv minuter särskiljer sig dessa låtar från mängden, vilket utmärker dem lite extra. I plattan Sexuality har Tellier upptäckt det elektroniska mer, och det visar sig att han hör hemma även där. Jag vet inte riktigt var man kan placera denna låt någonstans rent genremässigt, så det bästa är kanske bara att låta bli.

Jogging – Yelle

Hypen och lovorden om Yelle verkar inte veta några gränser. Per Sinding-Larsen lär ha kallat henne sin ”favoritfransyska”, hon kommer jämt och ständigt tillbaka hit till Sverige och spelar och hennes senaste album Safari Disco Club har blivit ordentligt omskrivet i bloggosfären. Men nu är det huruvida inte detta album det gäller, utan det är från debuten Pop Up vi hämtar låten Jogging. Kopplingen till temat är kanske inte den som är svårast att se, så låten får tala för sig själv. För er som inte är så hemma på franska kan jag meddela att låten till stor del handlar om jogging, och hinnehåller bland andra rader om att Yelle ska skaffa sig en rumpa av betong.

I Don’t Want To Play Football – Belle & Sebastian

Det vore oförsiktigt att säga att världens största sport skulle betyda mer på en plats än en annan. Men klart är i alla fall att fotboll i Skottland närmast är att beteckna som en religion. För huvudpersonen i Belle & Sebastians ”I Don’t Want To Play Football” ser verkligheten uppenbarligen annorlunda ut. Under knappt en minut får vi i skör falsett höra om meningslösheten med att springa runt och tacklas när man ändå inte förstår reglerna.

Den officiella OS-låten – Slagsmålsklubben

Vartannat år är det dags för Olympiska spel. Antingen vinter-OS (vilket innebär många svenska medaljer) eller sommar-OS (vilket innebär få medaljer för Sverige). Vartannat år får också någon svensk grupp eller artist hedersuppdraget att skapa ett soundtrack till den trupp som den svenska OS-kommittén skickar iväg. Slagsmålsklubben har aldrig fått det uppdraget. Men det hindrar inte dem från att göra den ”officiella” OS-låten. Det tycker vi på 520 är (OS)lagbart!

Snooker Loopy – Chas & Dave

Under mitten av 1980-talet var biljardsporten snooker den största sporten i Storbrittanien. Den legendariska VM-finalen 1985 mellan Dennis Taylor och, då nästintill obesegrade Steve Davis sågs av 18,5 miljoner människor på BBC2, vilket fortfarande är kanalens tittarrekord. Sportens succé eskalerade ytterligare när låtskrivarduon Chas & Dave skrev en låt om sporten som blev en stor hit. Låten har inte åldrats särskilt bra, om den ens någonsin var bra. Musikvideon, och även låten till vissa delar är dock ganska underhållande och komisk, i synnerhet videon som verkligen skriker brittiskt 80-tal.

Solitude is Bliss – Tame Impala

Detta är antagligen den låten som Zlatan har i huvudet när han Zlatan:ar sig. Tror att han ska kunna springa över hela planen alldeles själv och göra mål som om han vore Maradona själv. Eller, så gjorde han i alla fall back in the days när han fortfarande var ung. Nu har han kanske mognat. (Herre gud, 520-Klas goes sportanalytiker!) Sedan 1999 har bandet spelat, och 2007 lämnade de hemmagjorda inspelningarna och deras ordentliga karriär tog fart.

A Young Summer’s Youth – Joel Alme

Denna bombastiska och ganska vackra svenska indierockdänga är något av en signaturmelodi för göteborgaren Joel Alme, och sedan en tid tillbaka även för IFK Göteborg. I samband med att låten släpptes arbetade Alme fram en svensk version med namnet ”Snart Skinner Poseidon” som sedermera blivit en omtyckt inmarschsång för västkustänglarna. Man kan bara fråga sig varför inte fler lag tagit till sig detta lyckade samarbete mellan kvalitetsmusik och manlig testosteronidrott, Joakim Thåström är ju t.ex. ett känt fan av Djurgårdens hockeylag, kanske kunde han skriva om ”800 C” i en ny version?

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.

 • Jesper

  Hur kunde ni inte välja Kasabian – Club Foot??

  • http://femtjugo.se Klas Eskilson

   Ja… Vet inte riktigt. Det bara blev så! Filåt!

 • Siri

  Jag kan fortfarande inte öppna senaste listan…