Gypsy & The Cat: “Hur många radiostationer finns det i Sverige?

Xavier Bacash och Lionel Towers är en australiensisk duo som just nu gör succé under namnet ”Gypsy & The Cat”. Deras låt ”The Piper’s Song” har dragit till sig stor uppmärksamhet på diverse musikbloggar. 520 följde med Xavier och Lionel på en rökpaus (vi utsattes dock endast för passiv rökning) bakom Debaser Slussen för att prata om duons hemland, influenser och Gimme Indie.

Gypsy & The Cat, Foto: Theodor Wilson/520

Empire of the Sun, Architecture in Helsinki, Cut Copy, Tame Impala, och nu även Gypsy & The Cat. Det känns som att Australien har gått och blivit den coolaste platsen man kan härstamma ifrån, eller hur?

Lionel Towers: Det var värst vad många band du känner till (skratt)! Det hör inte till vanligheterna i andra länder att folk har koll på alla de där faktiskt. Men alltså, grejen är att vi inte tycker Australien är det minsta coolt överhuvudtaget. Sverige är betydligt coolare.

Xavier Bacash: Vi vill ju vara stora i Europa. Australien är jättebra, men det är inte så mycket musik där utan snarare…

L: Det bor väl bara 20 miljoner människor i Australien? Sedan kommer man till Tyskland, som har 80 miljoner liksom. Det finns mer folk att spela för i Europa.

Så Australien är snarare tråkigt?

X: Nej då, men det är ju ett sport-land. Musik är inte lika centralt. Eller det kanske det är, men kollar man på de band nu nämnde nyss så har de flesta åkt över havet för att nå sin framgång. I vårt hemland är det för svårt att leva på musiken.

Hur påverkas ert sound av det faktum att ni kommer därifrån?

L: Det påverkas inte av det alls! Våra influenser är inte australiensiska. ABBA, däremot, är viktiga inspirationskällor. Som musiker, låtskrivare och den experimentella inställning de visade upp under sin tid tycker jag att de hör till de allra största. För mig hamnar de precis bakom Michael Jackson.

X: Oj, wow!

Vad är då era förväntningar på att nu få turnera genom Europa?

X: Det går ganska bra för oss i Tyskland i nuläget. Förhoppningsvis kan det kanske sprida sig vidare till Skandinavien exempelvis. Vi vill bli en stor akt som har råd att basera sig här i Europa.

Hur ska ni nå det målet?

X: Skriva bättre låtar!

L: Ja, vi måste göra ett bättre album. Få större spelningar. Sedan kanske ordet sprider sig så att vi kan bli bokade till bra festivaler. Förhoppningsvis kan vår musik börja spelas oftare på radio…

X: Ja, hur många radiostationer har ni här?

I Sverige? Massor, men sedan finns det ju en hel del web-radiostationer också.  

X: Vilken spelar mest cool musik för yngre personer?

Kanske P3…

X: Har de spelat våra låtar?

Oj, jag vet inte riktigt. Det finns en web-radiostation som heter Gimme Indie. Den är väldigt populär här i Stockholm, och jag tror att de spelar era låtar ibland…

X: Just det! De har bloggat om oss!

L: Vad heter den där sidan som var först med att blogga om oss? Var det inte en svensk sida?

X: Hmm, nej jag tror den är dansk faktiskt.

L: Det var en kille som var först i världen med att blogga om oss. Efter det började ordet att sprida sig runt bloggosfären. Jag tror han kommer från någon av de skandinaviska länderna.

Förresten, det där ni sa om att skriva ett bättre album; har ni i nuläget några planer på hur ni ska göra det?

X: Ja, vi ska försöka skilja oss från resten i lite högre utsträckning. Det finns så många som gör precis samma sak som vi. För oss har vårt album funnits i nästan tre år, men det har släppts först nu. När vi skrev och spelade in allt kändes det ganska nyskapande, men nu har det snarare lite svårt att sticka ut ur mängden. Planen är att till kommande album försöka skapa något som är lite mer banbrytande och före sin tid.

Jobbar ni på det nya albumet redan nu?

L: Javisst.

X: Det blir två helt nya låtar ikväll (Spelningen på Debaser Slussen 14/9, red.anm.).

L: När vi kommer hem ska vi fortsätta att skriva nytt material, så snart får ni oss inte på ett bra tag! (Skratt)

Nu eller aldrig, med andra ord. Vad heter de nya låtarna?      

L: Jag vet inte om vi borde…

X: Nej, vi bör nog inte…

L: Vi kan inte ge ut den informationen för vi vill inte att vårt skivbolag ska få veta det.

Samlar ni intryck att använda er av på nya skivan, nu när ni åker runt i Europa?

L: Verkligen, vi har väldigt stor användning bara av att resa runt och möta nya kulturer. Det kanske inte kommer vara något man märker hur självklart som helst, men på ett eller annat sätt kommer det ha en betydelse.   

Finns det något, av det ni upplevt under denna korta vistelse i Stockholm, som ni kan skriva låtar om?

X: Jo, fast jag kommer inte på något just nu. Troligtvis kommer det i så fall att ske undermedvetet. ”Too Windy in Stockholm” (”För blåsigt i Stockholm”, red.anm) vore väl en bra titel (Skratt)?

Berätta om det ultimata målet med Gypsy & The Cat.

L: Okej, det finns ju ett flertal milstolpar vi vill nå. En Grammy, Wembley…

X: (Skratt) Ja!

L: … Glastonbury, och vi skulle ha spelat på Coachella men kunde inte åka dit så där har vi ytterligare ett mål som finns kvar.

Vad kommer ske inom den närmaste framtiden?

X: Om två veckor åker vi hem, och då antar jag att vi ska satsa på att skriva färdigt vårt nya album.

L: Dessutom blir det ett fåtal spelningar på festivaler i Australien, för att knyta ihop säcken för det här året liksom. Sedan kommer vi förmodligen att leva i två olika världar ett tag. Vi har dels Gilgamesh-världen som just nu existerar i Europa och inte ens har introducerats i Nordamerika ännu. Men sedan kommer vi förmodligen att leva i vårt nya albums värld i Australien. Detta blir intressant.

Text: Victor Lundmark
Foto: Theodor Wilson

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.

  • Maja A

    Yes, One of Swedens biggest radiochannels P3 is playing your songs. Mostly Piper’s song but also Jona Vark. Thanks for a great show last week/ Maja A