#II 16 — Korta låtar

Det finns långa låtar, det finns mellanlånga låtar och så finns det korta låtar. Med orden ”Är inte ”Korta låtar” en ganska självklar uppföljare till denna lista?” kläckte 520-Theodor idén till veckans lista när vi satt och knåpade ihop #II 14 – Långa låtar. En längre listan en den kommer du nog inte se här på 520, och en kortare än denna – knappa elva minuter lång – kommer du antagligen inte helle se. Öppna veckans lista med Spotify!

Boondock Saints Interlude – Jedi Mind Tricks

Detta är ett sådant spår som samtliga skivor skulle må bra av. Man ger med denna låt lyssnaren en chans att slappna av lite och reflektera över vad det är man lyssnar på. Man hinner helt enkelt tänka efter lite. I denna låt har Jedi Mind Tricks samplat in citat från filmen Boondock Saints, vilket gör det ännu lite snyggare.

United States of Whatever – Liam Lynch

När jag för första gången hörde den här låten tyckte jag att den var för kort, jag ville liksom ha mer av låten. Men nu, när jag lyssnar på den igen, så inser jag att det antagligen skulle bli för mycket om man skulle göra mer av låten. Med en distad bas och rusktigt hög itensitet får man nästan nog av låten efter en och halv låt.

Parachutes – Coldplay

Från Coldplays debutplatta hämtar vi titelspåret Parachutes. Lite konstigt kan man tycka att det är med ett så kort titelspår. De kommer inte ens upp i en minut, men ändå lyckas de vara sådär bra som bara Coldplay kan vara ibland.

Her Majesty – The Beatles

The Beatles finns fortfarande inte på Spotify, men just plattan Abbey Road lär vara en av de där skivorna som samtliga svenskar har hemma i cd-hyllan. ”Varför ska man då tipsa om den?” Jo, för det är den mest trudiluttiga låten som finns och för att den är så himla nynnvänlig trots sina ringa 23 sekunder.

Det här är inte New York – Bäddat för trubbel

Tung Ramones-doftande punkrock från Malmö (uppenbarligen), det går fruktansvärt snabbt och är väldigt kort. Inte speciellt sofistikerat, men röjigt och opretantiöst, vilken är förmodligen precis vad de flesta behöver. Dessutom är ”Bäddat för trubbel” fruktansvärt konsekventa, på sin debutplatta med samma namn som denna låt skulle 14 av 15 låtar ha tagit sig förbi den tidsspärr som vi satt upp för denna lista (01.59 minuter).  På något sätt känns det helt naturligt att det är just från Malmö vår tids bästa slänga-sig-in-i-folk-framför-scenen-musik kommer.

Breaker Breaker – Peter Bjorn and John

Tre tummar upp till den skönaste trion sedan Blue Man Group. Peter Bjorn and John har inte bara gjort årets bästa engelskspråkiga skiva av ett svenskt band, de toppade dessutom sommarens säsong av Allsång på Skansen (i tät konkurrens med Grotesco-gänget). ”Breaker Breaker” är all intensitet från Gimme Some nermalt till cirka 1 minut och 40 sekunder. Som vi älskar detta band!

Velveteen – Popsicle

För oss som föddes ungefär samtidigt som detta band släppte sin debutskiva har Popsicle länge bara varit knasiga musiker med utstående ögon i en sketch med Killinggänget. Sedan växte man upp och insåg att Popsicle i själva verket varit en av de viktigaste byggstenarna i den något mer shoegaze-inriktade indiepopen. Hade exempelvis The Pains of Being Pure at Heart låtit som de gör om inte ett gäng svenskar gjort det först?

You Suffer – Napalm Death

”You suffer, but why?” är den enda textraden i låten You Suffer av brittiska grindcore-kvartetten Napalm Death som inkluderades på deras debutalbum Scum år 1987. Låten är 1.316 sekunder lång och är enligt Guinness rekordbok världens kortaste musikaliska stycke. För att fira låtens och debutskivans 20-årsjubeleum gjordes en video till låten. Det har dock ännu inte gjorts några konstateranden om det är världens kortaste musikvideo.

Drug Store – Elf Power

Musik från det magiska Elephant 6-kollektivet! Elf Power har under årens lopp samlat på sig ett flertal olika ljudbilder. I ”Drug Store” möter vi ett mer punkigt och distat sound än det man stöter på i deras senare skapelser. Elephant 6 som för övrigt varit hemmabas för Neutral Milk Hotel, of Montreal samt Apples in Stereo.

Hangin’ Out – The Knife

Vad syskonen i The Knife ville säga med den här låten är lite svårt att förstå. Finns det något hemlig budskap bakom raden ”I keep my dick hangin’ out of my pants, so I can point out what I want”? Det är svårt att saga. Låten påminner onekligen en hel del om The Cop från samma platta, även om den kanske är aningen lättare att förstå. Slutet på låten blir ju också ett utmärkt slut på veckans lista.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.

 • Siri

  Yay! En kommentar!

  • Emma

   ojojojvadcoolt

 • Emma

  ?
  vad menar ni,bara på engelska eller?