Håkan Hellström på Gröna Lund

Håkan Hellström, Gröna Lund. Foto: Theodor Wilson/520

Ibland vet man att man tagit sig till en lysande spelning redan innan själva musiken startat. När en tagen, laddad och alltid lika entusiastisk Daniel Gilbert går upp på scen iförd stråhatt för att introducera akten och bandet vet man att det är dags för ren och präktig musikunderhållning.

Tillsammans med sin trogna Augustifamilj har Håkan Hellström denna fredagskväll anlänt till Gröna Lund för att bjuda huvudstadsborna på sin sista konsert här på obestämd tid.  Så här på sluttampen av denna långa turné kan man föreställa sig att framträdandet blir tröttare och mindre tongivande. Något som inte märks av allt för mycket denna kväll. Det skulle lika gärna kunna vara en hungrig turnépremiär.

Kvällens låtlista är så bra som man kan hoppas att den ska vara. Några riktiga överraskningar uteblir dock.  Mittenlåtarna Man måste dö några gånger innan man kan leva, Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din och Klubbland gör stora delar av publikhavet till ett stort och härligt kaotiskt dansgolv. Alla hoppar och dansar lyckligt till de mäktiga och storslagna gitarr-, piano- respektive saxofonslingorna.  Dock är den nästkommande Gårdakvarnar och skit, som normalt sett är en av göteborgssonens absolut vackraste och mest vemodiga låtar väldigt svag och faller bort någonstans i mixningen.  Tyvärr blir även fina Det är så jag säger det delvis seg och utdragen och får ett något oönskat saxofon-outro.

Självklara Känn ingen sorg för mig Göteborg följs upp av en av singlarna från fjolårets album 2 steg från paradise, River en vacker dröm och får likaså den stor resopns och mottagande från publiken. Låten Du är snart där, som tidigare i vår har avslutat Hellströms konserter, blir nu näst sist. Istället avslutas spelningen med titelspåret från det senaste albumet och kör totalt över halvsega och mer avslutningsvänliga Du är snart där. Mersmakshalten avslutas på topp och får en att verkligen längta till nästa gång.  2 steg från paradise har aldrig känts mer överensstämmande än nu.

Setlist:

Tro och tvivel
Ramlar
Saknaden te havs
Det dom aldrig nämner
Nu kan du få mig så lätt
Man måste dö några gånger innan man kan leva
Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din
Klubbland
Gårdakvarnar och skit
Shelly
För en lång lång tid
Kom igen Lena
Det är så jag säger det
————————–
Vid protesfabrikens stängsel
Känn ingen sorg för mig Göteborg
River en vacker dröm
Du är snart där
2 steg från paradise

 • Andreas

  Tjena,

  Bra recension. Tänkte bara tillägga ”Vid protesfabrikens stängsel” som första extranummer? Om jag inte minns helt fel.

  • http://femtjugo.se Klas Eskilson

   Jo men det stämmer ju! Tack!

 • Lina

  Håller med, bra skrivet! Fint att han var i sitt essé fast han turnerat så länge o kunde varit trött som sagt.

  ”Mersmakshalten avslutas på topp och får en att verkligen längta till nästa gång. 2 steg från paradise har aldrig känts mer överensstämmande än nu.”
  Oh ja, så rätt! Tack för en fin recension! :)

  • http://femtjugo.se Theodor Wilson

   Tack själv för att du läser!

 • Tove

  Var det bara jag som hörde Calleth you, Cometh i-slingan dom körde i slutet av nån låt? Jag undrar vilken låt det var. Det var i alla fall väldigt fint med en the Ark-hyllning!

  • http://femtjugo.se Rasmus Jerndal

   Det var under slutet på ”Nu kan du få mig så lätt”.

   Rasmus Jerndal
   Skribent samt bra på kanske överflödig fakta.