Same same, but Different

Ett, åtminstone i mina umgängeskretsar, efterlängtat album är snart här. Det tredje i följden från London-indierockarna Bombay Bicycle Club. Efter ett helt aukustiskt album har de återigen gått tillbaka till instrumenten de använde i debutalbumet. Den 29e augusti släpps albumet.

A Different Kind Of Fix Spotify Bengans

Bombay Bicycle Club, Betyg: 4, Bästa spår: You Eyes (nr 3)

Det första jag tänker när jag slår igång första spåret ifrån A Different Kind Of FixHow Can You Swallow So Much Sleep – är att det känns bekant. Melodin känns som att man hört den förut. Egentligen är det föga förvånande – man har tidigare hört två album från Bombay Bicycle Club och det är inte mer än ett år mellan varje album, så en stor musikalisk resa kan man knappast förvänta sig från London-kvartetten.

Visst är det stor skillnad mellan detta och det senaste albumet innan, Flaws. Men skillnaden beror inte på någon större musikalisk mognad eller förändring, utan snarare på att detta album inte är enbart akustiskt. Soundet är detsamma (om än aningen hårdare), melodierna är snarlika, Jack Steadmans sång är lika underbart ”vågig” som i de tidigare albumen och allt är bra. Trodde man.

Sedan kommer man till de tre sista spåren som inleds med What You Want. En positiv förändring – något nytt och välkommet helt enkelt. Sedan går vi över till spåret efter – Favourite Day. Bara titeln får mig att tänka på U2, låten låter annorlunda mot de andra men det är inte längre något positivt. Albumet avslutas tillslut med låten Still, och det låter mest som något Radiohead skulle kunna gjort. Det i sig är verkligen inte något dåligt, men Steadmans röst levererar inte lika bra på de högre tonerna och det hela faller dessvärre lite pladask. Låten passar inte längre in, och man saknar Steadmans röst som den låter i till exempel Dust On The Ground från I Had The Blues But I Shook Them Loose.

Betyget landar på en fyra, varken mer eller mindre. Som tur är, för både lyssnaren och bandets skull, så imponerar de inledande nio låtarna, med bland andra You Eyes, ordentligt innan besvikelsens trio kommer på slutet.