Is Tropical på Dockville

Is Tropical, Dockville 2011. Foto: Theodor Wilson/520

Ett tyvärr relativt vanligt problem bland banden i år på Dockville har varit trasig utrustning. Rock ”n” roll i all ära, men det är trevligt om förseningar kan undvikas om man är lite förutseende angående slitna sladdar till exempel.

Detta var även fallet för Is Tropical som själva fick rigga utrustning och blev försenade i tio minuter på grund av att en sladd till en synth glappade. Det kanske inte låter särskilt allvarligt, men de flesta banden får bara fyrtio minuters speltid. Därför försvann tjugofem procent av spelningen på att bara leta efter fungerande utrustning.

Som tur är gjorde detta ingenting. För Is Tropical är en ångvält när de väl kommer igång. Samspelet på scen mellan de tre musikerna är otroligt sammansvetsat och genuint. Spelningen inleds med b-sidan Tan Man från South Pacific-singeln. Vågat och oväntat på samma gång. Trots att man spelar samtidigt som mycket populära Wild Beasts är tältscenen smockfull av förväntansfulla, danssugna individer.

Spelningen har sina toppar under hitsen South Pacific och The Greeks. Dessa genuina lyckorus får bandet att röja ännu hårdare på scen. Att bara påstå att Is Tropical är dansmusik är fel. För det röjs minst lika mycket som om det skulle varit The Hives som stått på scen. De två sångarna/multimusikerna sånginsatser är minst sagt imponerande. Det är inte ett ungt aggressivt otyglat band som står på scen. Det är en mycket proffsig indie-akt med en lysande framtid. Förhoppningsvis kan det tas till ytterligare en nivå med nästa platta. Något att hålla fast vid nu när festivalsommaren snart är över och det blir kallt och mörkt igen.

Text: Rasmus Jerndal

Foto: Theodor Wilson