#II 11 — Remixer

Pony Pony Run Run

Det sägs att redan de gamla grekerna experimenterade med att remixa varandras epos vilket… nä, men tänk vad spännande det hade varit. Veckans lista handlar om när ett band gör en låt som sedan ett annat band eller en cool kanadensisk DJ bryter ner till molekyler för att sedan bygga upp den igen i en ny och ofta betydligt mer elektronisk form.  Öppna veckans lista med Spotify! →

Hey You (Crystal Fighters Remix) – Pony Pony Run Run

Franska hipsters gör en helt klanderfri och perfekt poplåt som sedan blir ännu mera hipsterifierad tack vare ett gäng spanska och engelska hipsters som omformar låten genom en remix. Så den som har lust att känna sig ofattbart creddig denna söndag har med andra ord all anledning att lyssna på Pony Pony Run Run och Crystal Fighters i en lyckad förening.

Need You Now (Architecture in Helsinki Version) – Cut Copy

När Architecture in Helsinki får möblera om lite i produktionen bakom det pampiga introspåret till Cut Copys excellenta senaste album Zonoscope förvandlas ”Need You Now” plötsligt till en sentimental och storslagen ballad värdig ett slutnummer i någon påkostad Las Vegas-show. Elektroniska rytmer som ständigt tycks vara på gränsen till att explodera är nu istället utbytta mot sansat gitarrkomp och paraplydrinkar.

Man ser det från månen (Tiger Stripes Remix)  – Familjen

Ett av Popaganda 2010:s finaste ögonblick var när Familjen gästades av Martin Sköld från kentsamt Markus Krunegård som tillsammans framförde Man ser det från månen. Studioversionen av låten är inte lika bra som de fem minuterna av ren popglädje som den något ovanliga konstellationen lyckades skapa den kyliga augstikvällen. Däremot finns det en känsla i Tiger Stripes remix av låten som tar mig tillbaka till Eriksdalsbadet. Om du var där tror jag att du kan förstå vad jag menar, om inte är det en väldigt bra remix av en av Familjens bästa låtar som kan skapa något mellankolisk stämning nu när hösten kryper sig allt närmare.

Somebody New (Rosen Radio Mix) – The Amplifetes

The Amplifetes känns som ett sladdbarn till Miike Snows föräldrar. Med en så framgångsrik storebror är det ingen som riktigt bryr sig om att se att lillebrorsan är precis lika begåvad. Tills vidare får vi helt enkelt acceptera att elektropoppiga The Amplifetes huserar på landets mindre scener, trots ett sound som imponerar stort. Här är en remix där man på ett närmast oförklarligt sätt lyckats göra gruppens ”Somebody New” ännu lite röjigare än vad den redan var från början.

The Bay (2 Bears Remix) – Metronomy

Årets hittils bästa album heter The English Riviera  och är ett helt briljant verk på elva låtar signerat Metronomy. Det enda som plattan verligen saknar är låtar som är helt dansanta utan uppehåll för diverse instrumentell briljans. Men vad gör detta när det idag remixas åt höger och vänster i världen? Just remixen av The Bay är inte någonting alltför extraordinärt. Men själva faktument att något ack så pretentiöst kan göras om till ett lyckorus gör mig alldeles till mig.

Temptation (Alternative 12” Mix Version) – New Order

Denna 12:a valdes bort när “Movement” sattes ihop under den något problematiska tid som följde Ian Curtis död och bildandet av New Order, men återfinns lyckligtvis på Colellector’s Edition-version som kom för ett par år sedan. Faktumet att 12:an ligger på närmare nio minuter, d.v.s. fyra minuter mer än den medtagna versionen, skapar helt andra förutsättningar för det drömlandskap av postpunk och tomhet att långsamt växa fram och gripa tag i lyssnaren.

Control I’m Control (I’m Here) (Dubfire’s Jamrock Remix) – Nitzer Ebb

Nitzer Ebb är något av en galjonsfigur för den brittisk EBM som växte fram i kölvattnet av tidigare centraleuropeiska förkämpar som DAF och Liaisons Dangerouses och har med sina minimalistiska synthslingor haft en stor påverkan på den samtida dansmusiken. Denna remix är signerad Ali Shirazinia, kanske mer känd som ”Dubfire” och ena halvan av houseduon ”Deep Fish”.  Med influenser från new wave och rave låter han denna i grunde industriellt pumpande komposition glänsa i ny dager. Remixen släpptes 2007 på skivan ” Global Underground 031: Taipei” som även innehåller en fantastisk remmix på Depeche Mode-dängan ”Everything Counts”.

Brandy of the Damned (Mark Ronson Remix)  – Nickel Eye

Superproducenten Mark Ronson känner vi igen från i stort sett alla sammanhang det kan ses som imponerande att ha varit en del av. Han skulle bland annat ha producerat det tredje album som Amy Winehouse aldrig fick möjlighet att spela in. Här har han satt tänderna i en av mina personliga favoritlåtar vars upphovsman heter Nikolai Fraiture och spelar i The Strokes. På något sätt leder Ronsons produktioner alltid tankarna till strandhäng.

The Kids Don’t Stand a Chance (Miike Snow Remix)  – Vampire Weekend SoundCloud

Sveriges coolaste producenter heter Pontus och Christian och ligger bakom supergruppen Miike Snow. När de inte turnerar runt med sitt eget band brukar de som ni säkert vet dyka upp i form av sitt självbetitlade DJ-set. Har tyvärr aldrig hunnit iväg för att se detta DJ-set live. Men kanske bjuds det då på denna magnifika och på något sätt också stilrena remix på en Vampire Weekend favorit.

Block After Block (Echoes Edit Remix)  – Matt and Kim

Matt and Kim låter mycket, men de låter sällan särskilt stort. På sätt och vis tycker jag att denna remix på ”Block After Block” hjälper dem med det senare. Även om charmen med duon är det något spattiga soundet man får om man gör tre skivor endast baserade på trummor och orgel känns det ändå som att deras musik når en helt ny nivå när man tillsätter en massa extra grejer runt omkring.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.