Youth Lagoon: ”Musik ska inte handla om att toppa något”

22-årige Trevor Powers från Boise i USA håller på att slå stort med sitt projekt Youth Lagoon. Låtar som ”July” och ”Montana” har fått indiehjärtan världen över att smälta av välbehag och i höst får vi höra mer då debutalbumet ”The Year of Hibernation” släpps. 520 skickade ett mail med frågor till vad som kan vara en av de artigaste hyperna på länge. Detta är svaren vi fick…

Youth Lagoon

I skrivande stund har din låt ”Montana” spelats över 30 000 gånger på SoundCloud. Är du överraskad?

Absolut, jag är verkligen överraskad och uppspelt. Ärligt talat hade jag under inga omständigheter kunnat förvänta mig att min musik skulle mottagas på det här viset.

Jag kan se vissa likheter mellan din musik och den som Justin Vernon framför på det nya hyllade Bon Iver-albumet. Vilka artister är dina inspirationskällor?

Svår fråga. Jag måste säga att några av de album som verkligen inspirerat mig är Cocteau Twins ”Treasure” samt Chris Garneaus ”Music for Tourists”. Cocteau Twins eftersom det känns som att de, med den musik de skrev, var 30 år före sin tid, och Chris Garneau med anledning av att hans album verkligen satt avtryck på mig. Jag vet inte riktigt varför… hans texter är barnsliga, men när man sätter musik till dem så talar det verkligen till mig.

Ditt debutalbum släpps i höst, eller hur? Vad kan du säga om det?

Det stämmer… den 27 september kommer det att släppas. Det är ett väldigt ärligt album där varje sång är sann.

Låt oss anta att allt går bra med The Year of Hibernation (debutalbumet, namnet betyder ungefär ”Vintersömnsåret”, red.anm.); vad blir då nästa steg för att gå ännu längre i utvecklingen med detta framgångsrika Youth Lagoon-projekt?

Hårt arbete. Dock upplever jag det som att alldeles för många band försöker toppa sitt senaste album. Musik ska inte handla om att toppa något… det ska handla om att skriva en särskild del av din historia. Det ska vara ärligt och uppriktigt. Det får inte handla om att man ska försöka undvika något man gjort tidigare. Med det sagt; i takt med att Youth Lagoon utvecklas vill jag bara vara äkta. Dessutom skulle jag vilja fortsätta att experimentera med saker – olika inspelningstekniker, fler syntar och dylikt. Mest för att se vad jag kan fånga för typ av ljud och vad jag sedan kan göra av de ljuden.

Förresten, varför namnet Youth Lagoon?

När jag påbörjade detta projekt fick jag en idé om ungdom. En persons tonår blir avgörande vad gäller utformningen av resten av dennes liv. Jag fick typ bara en bild i huvudet, den föreställde ett gäng barn som simmade omkring i ett isolerat vattenhål. Det fanns sannerligen något vackert i det, men samtidigt ett visst mörker. Det kändes som ett namn som fångar musikens ärlighet.

Du har några spelningar inplanerade i september. Hur känns det att få komma ut och spela live?

Jag känner att musik är avsedd att spelas live. Så med det i medvetandet är det bara att medge att jag är riktigt förväntansfull!

Är det någon anekdot du skulle vilja tillägga utifall att denna intervju skulle ligga till grund för din framtida Wikipedia-artikel?

Intressant fakta: Man kan ofta se en skymt av Trevor i lågprisbutiker, köpandes halv-överstora T-shirts.

Intervju och översättning av Victor Lundmark