#II 7 — Hultsfred 2011

Om inte allt för lång tid (närmare bestämt fyra dagar) går årets upplaga av Hultsfredsfestivalen av stapeln, och vad skulle vi vara för sida om vi inte hypade detta på det bästa sättet vi känner till? Veckans lista är helt och hållet tillägnad festivalen med nästan enbart exklusiva bokningar! Öppna festivalens hemsida → Öppna veckans lista med Spotify →

Too Tough – The Pains of Being Pure at Heart

Årets överlägset bästa album är enligt mig det som skapats av ett gäng amerikaner som kallar sig The Pains of Being Pure at Heart. Gimme Indie kommer att sända deras Hultsfred-spelning live vilket bara är en av många anledningar att jubla! En annan är det faktum att ”Too Tough” är så underbart hjärteskärande och skör att den kan försätta dig i vilket sinnestillstånd som helst.

Modern Art – Black Lips

Hade faktiskt inte hört talas om Black Lips innan jag kom i kontakt med deras enastående album Arabia Mountain. De sjunger låtar om Peter Parker och är utklädda till Cowboy-hipsters på pressbilderna. Spontant känns det väl som att det inte ska kunna bli bättre än så. Kanske den mest perfekta indierocken jag någonsin hört.

Waste – Foster The People

Foster The People rör sig på den livsfarliga gränsen mellan rolig indiepop och töntig radiopop. Men ingen människa kan vara så pretentiös att man inte älskar detta band oavsett vilken sida gränsen de befinner sig på. På Hultsfred 2011 delar falsett-bandet Red Stage med superakter som Peter Bjorn and John och Maskinen. Bara en sån sak…

Overseas With Love – Kriget

Stockholmsbördiga Kriget är en av Hultsfredsfestivalens mer intressanta bokningar detta år. Nysläppta singel ”Overseas With Love” är en aning svår att placera  men torde ha sin grund i en blandning av psykedelisk kraut och en hetsig noir-jazz á Twin Peaks. Det är ganska galet, lite farligt och väldigt bra; ungefär som att sammanföra Michael Alig och Hunter S Thompson för en festnatt i Mexico City.

Come Togheter – Primal Scream

Hultsfredsfestivalens bokning av Primal Scream är odiskutabelt festivalsommarens bästa. Bandet spelar det legendariska albumet ”Screamadelica” från början till slut och ger därmed oss yngre förmågor en chans att fingra på 90-talets mest storslagna mästerverk. Hela albumet fullkomligt dryper av dansanta genidrag, men en av mina favoriter är ”Come Togheter”. Låten bygger på en sampling av människorättsaktivisten Jesse Jacksons tal på Wattstax Music Festival 1972, en sampling som omges av ett bombastiskt och drömskt beat som skulle passa på vilken mastodontarena som helst. Är det något ni inte får missa så är det denna spelning.

The Blizzard’s Never Seen the Desert Sands – The Tallest Man on Earth

Direkt från Dalarna kommer världens längsta man med gitarren i högsta hugg. Hultsfredsfestivalen bokade tidigt honom som exklusiv Sverigespelning i sommar, något som borde locka ett antal folknerdar ur sina gömmor för att dra sig ned mot Småland. Medan ni lyckligt lottade får lyssna till hur han berättar historier om väder och vind kommer undertecknad att gräma sig över att han inte var där.

Every day is like Sunday – Morrissey

När indiepoppens farfar kommer och besöker Sverige är det inte mer än rätt att han får lite uppmärksamhet. Det sägs att han idag är en trött rockålding som håller fast vid sina bästa år genom att spela Smiths-hits vid ett fåtal tillfällen varje kväll. Det sägs också att hans låtskatt får de flesta artister världen över att bli gröna av avund. Vad som stämmer och vad som endast ryktas vet vi inte riktigt. Vad vi dock vet är att det bara finns en Morrissey, att han inte kommer att hålla på för alltid och att chanser är till för att tas. Se honom därför, det är inte varje dag en poplegendar besöker Sverige.

Barbara Streisand – Duck Sauce

Lyrics:
Barbra Streisand

woo woo woo woo woo woo woo
woo woo woo woo woo woo woo
woo woo woo woo woo woo woo

Barbra Streisand

woo woo woo woo woo woo woo
woo woo woo woo woo woo woo
woo woo woo woo woo woo woo
woo woo woo woo woo woo woo

Behöver jag säga mer? Det är jättelöjligt, radiopoppigt och fruktansvärt underhållande. Dansa till detta, för allas bästa. Det är mycket få artister som klarar av att framkalla den typ av kollektiva masspsykoser som jag tror att Duck Sauce kommer lyckas att skapa.

Yonkers – Tyler, The Creator (OFWGKTA)

Ett band, eller hip hop-kollektiv som kidsen kallar dem, som på senare tid har fått enorm uppmärksamhet kommer till Sveriges favoritzombie – Hultsfredfestivalen. De spelar på scenen som heter Blue Stage där bland andra också Raised Fist och The Prodigy spelar. Låt oss hoppas att detta fungerar bra med Festivalrykten.se:s recension av deras Roskilde-spelning.

Raid – Madvillain

MF DOOM, DOOM, Madvillain, Danger Mouse, Dangerdoom – kärt barn har många namn. Bakom masken står Daniel Dumile, killen som av många har kallats världens bästa MC. Senast han var i landet så spelade han på Strand i Stockholm där han tog över totalt efter tre förband.

Hanging Onto Every Heartbeat – Cut Copy

Jag vet inte riktigt om jag tycker att jag behöver hylla detta album och dess innehåll mer än vad jag gjorde i min recension av det. Det var helt enkelt precis så bra som man önskar att alla bands tredje album ska vara.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.