#II 5 — Piano

Hot Chip, Popaganda 2010. Foto Victor Lundmark/520

Vad som antagligen är världens mest välkända instrument är dagens tema här på 520. Idag hyllar vi pianot med elva (En bonus, yes!) låtar där pianot på ett eller annat sätt har en avgörande roll i låten. Vi möter Fatboy Slim, Keane, Patti Smith och många mer! Öppna veckans lista med Spotify!

Hand Me Down Your Love — Hot Chip Spotify

Ett mer medryckande pianointro än det som Hot Chip har lyckats plocka ihop i Hand Me Down Your Love är svårt att hitta. Det är liksom sådär medryckande att man helst inte vill sitta still, oavsett vart man är, och att Alexis Taylors röst dessutom är ovantligt superfin gör det inte sämre!

Runaway — Kanye West Spotify

När Kanye West släppte Runaway som en film började världen se honom som lite mer än en superpretantiös, divig och dryg rappare. Världen började istället se honom som en superpretantiös, divig och dryg artsy-kille. Exakt vad fullängsvideon faktiskt handlar om har jag aldrig riktigt förstått, och jag har heller aldrig helt och hållet försökt förstå den. Låten Runaway inleds med ett extremt nedtonat pianoplinkande som direkt fängslar en. Pånåtsätt.

Praise You — Fatboy Slim Spotify

Vem hade kunnat tro att någon som Fatboy Slim, känd för låtar som The Rockafeller Skank och Fucking In Heaven, skulle kunna göra något så bra och Moby-påminnande som Praise You? Det hade jag inte trott förrän jag hörde låten och direkt, på den där mattelektionen i åttan, återupptäckte den. Låten kommer från plattan You’ve Come A Long Way Baby som släpptes 1998 och har blivit Norman Cooks största och mest hit-täta alster hittills.

Limit To Your Love — James Blake Spotify

Ofattbart älskade James Blake fick sitt stora genombrott när han gjorde en cover på Feists ”Limit To Your Love”. De mycket bestämda och tydliga pianostyckena gör låten till något alldeles speciellt, precis som det faktum att den unge engelsmannen sjunger som ängel. Har fortfarande inte riktigt lärt mig att förstå hypen kring Blake fullt ut, klart är i alla fall att han lyckades otroligt bra den där gången han satte sig ner och fick idén att tolka tidigare nämnda Feist.

Sam’s Town (Live from Abbey Road) – The Killers Spotify

The Killers är egentligen lite för mycket av allting. Samtidigt uppfattar jag deras musik som ytterst smakfull i allt det smaklösa (har någon sorts fördom om att man inte ska kunna spela alternativrock i Las Vegas). Bäst blir det ändå när deras låtar skänks en rejäl portion med värdighet i form av en avskalad piano-version. Söker man runt lite på YouTube kan man faktiskt hitta en film om när denna version av ”Sam’s Town” spelades in. Brandon Flowers framför ett piano blir ju trots allt väldigt stämningsfullt.

Silver Moons — Sunset Rubdown Spotify

Spencer Krüg, mest känd som en av två frontmän i Wolf Parade, behärskar allt som är ett piano eller överhuvudtaget liknar ett sådant. I hans sidoprojekt Sunset Rubdown får Krügs kunskaper i pianospelande fritt utrymme vilket inte minst märks i den smäktande indie-balladen ”Silver Moons”. Pianot framkallar en känsla av dramatik värdig en storslagen filmklassiker.

Crystal Ball — Keane Spotify

I en popvärld som präglas av ständiga gitarrer i alla sorters genrar, bandkonstellationer och ljudbilder är Keane något av ett unikum. Den brittiska trion vars musik endast bygger på piano/synth, trummor och sång är i min mening något av en motpol till alla skrikande gitarrer som ständigt ekar ur mina högtalare. Crystal Ball är beviset på att pianot är underskattat och undernyttjat i modern pop, och framför allt är den en fruktansvärt bra låt.

Clocks — Coldplay Spotify

Den är uttjatad och sönderspelad, men det vore trots allt en skymf mot pianopoppen att inte ha med Coldplays melodiösa hit. På tisdag finns det en viss risk för att runt 20 000 festivalbesökare får rysningar mot slutet av Where the Action Is när Chris Martin ger uttryck för vilken storslagen institution i musikvärlden Coldplay är idag.

Tro och Tvivel — Håkan Hellström Spotify

När Hellström 2009 gjorde en enda spelning på hela sommaren var det som headline på Borlänges största kalas. Att låta Tro och Tvivel öppna en spelning framför 35 000 förväntansfulla är inte särskilt snällt mot studioversionen av låten. Jag är nämligen till 99 procent övertygad om att den aldig igen kommer att framföras på det sätt som den gjordes då. Idag har jag slutat lyssna på versionen på För sent för Edelweiss, för den kan aldrig leva upp till mina förväntingar. Pianointrot och fillet från Borlängesplningen får mig att kapitulera inför det faktum att Håkan ibland är för bra live för sitt eget bästa.

Downtown Train (Tåget Som Går In Till Stan) – Moneybrother Spotify

En klassiska Tom Waits-låt tolkat av Anders Wendin, a.k.a. Moneybrother på dennes svenskspråkiga album ”Pengabrorsan”. Redan i ursprungsversion är det en av rockens vackraste låtar på ämnet kärlek. Där Waits låter sköra gitarrer vibrerande föra låten framåt plockar Sveriges egen Springsteen in ett ensamt melankoliskt pianospel á ”Thunder Road”. Det är ömsom bedjande och bräckligt ömsom explosivt dansant. En utmärkt skildring av den flyktiga kärleken.

Because The Night — Patti Smith Spotify

Funderade ett tag på att utnyttja denna lista till att slänga in lite Philip Glass. Insåg dock att den kan bli ett lite långrandigt inslag i en annars popbaserad lista, varför jag istället bestämde mig för Patti Smiths kanske enda hitlåt – hennes livskamrat tillika ikonisk fotograf Robert Mapplethorpe ansåg att det var den enda av henens låtar som man kunde dansa till. Den skrevs av Bruce Springsteen och som tidigare nämnt bemästrar han ett känslosamt pianospel bättre än de flesta när det gäller pop och rock. Med Pattis mörka och bitvis desperata röst blir denna låt något helt annat än om Springsteen själv sjungit in den.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.