Glasvegas på Annexet

Glasvegas, Annexet 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Det råder en förvånansvärt avslappnad stämning innan ljuset släcks och scenlamporna tänds. Men när frontmannen James Allan äntrar scenen, ställer sig i profil och sjunger ”If I’m Your World, Than the World is Yours” skapas en eufori ibland de redan frälsta längst fram som dock snarare är kaotisk. Sällan eller aldrig har jag tidigare upplevt ett band som kan få sin publik att gå från noll till hundra på fem sekunder. Men det är också kvällens största stund som öppnar den. Den energi Glasvegas utstrålar under dessa fem inledande minuter är överlägset bäst.

Det är imponerande att se Allan hålla samma kvalité sångmässigt live som på skiva. Framför allt under ”Shine Like Stars” och ”Euphoria, Take My Hand” bevisar han att hans verkliga styrka sitter i stämbanden. Det kombinerat med hans gigantiska ljusslinga till mikrofonsladd, goda vilja att posera i profil och bära solglasögon trots att det är beckmörkt gör honom till ett skolboksexempel av en frontman i ett rockband. För det är nämligen ingen pop som levereras i kväll. Glasvegas live är mycket hårdare än man väntat sig.

Även om en person aldrig utgör ett helt band tar resten av Glasvegas för lite plats. Det finns definitivt utrymme för fokus på andra medlemmar än Allan. Nog för att han drar det lasset frivilligt, men på scen skulle det inte skada med lite samarbete.

Näst sista extranumret ”Lots Sometimes” får Annexet att stegvis öka pulsen takt för takt. Svenska Jonna spelar ståendes trummor med en frenesi som tillslut går upp i 150 bpm. Det är dock som sämst när Glasvegas har tänkt vara som bäst. Den avslutande ”Daddy’s Gone” slarvar Allan bort genom att sjunga liggandes och prata sig igenom verserna. Ett mediokert avslut på en mycket bättre kväll.

Text: Rasmus Jerndal
Foto: Victor Lundmark

Setlist

Pain Pain Never Again
The World is Yours
You
It’s My Own Cheating Heart That Makes Me Cry
Shine Like Stars
Whatever Hurts You Through the Night
Lonesome Swan
Euphoria, Take My Hand
Geraldine
Ice Cream Van
Go Square Go

Extranummer

Flowers & Football Tops
S.A.D. Light
Lots Sometimes
Daddy’s Gone

Lyssna på spelningens setlist i Spotify!

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.