Johnossi på Gröna Lund

Johnossi, Gröna Lund 2011, Foto: Victor Lundmark/520

Nackaduon har för kvällen fått för sig att de ska få publiken att explodera, gång på gång. När sångtexterna förbyts till sanningar och publikhavet kokar är Johnossi som bäst, eller, de är bäst. Den ostoppbara kraft som bildas de kvällar när allting stämmer trycker för varje takt allt hårdare mot kravallstaketet och förvandlar revben till spillror.

Kvällen börjar mot förmodan med ”Dead end” istället för titelspåret från senaste skivan ”Mavericks”. Det går lite för långsamt för att publikhavet verkligen ska explodera i början, men när Oscar Bonde slår igång ”Party with my pain” får han ett antal tusen personer att hoppa som om det gällde livet.

Pulsen stiger ytterligare när ”Send more money” målmedvetet tuggar sig igenom allt tänkbart motstånd som skulle kunna befinna sig på Gröna Lund i kväll. Johns vrål innan den sista höjningen beskriver på ett bra sätt den attityd Johnossi går ut med i kväll. Ingenting är omöjligt, bara man tar i tillräckligt.

Plötsligt sker något oväntat. Tonerna från den bara en gång tidigare spelade ”Come along (There’s a gene)” flyter ut över Saltsjön och bevisar Johnossis storhet och bredd. Vad som en dag var indiepop med rockiga inslag har utvecklats till att i dag vara storslaget och omväxlande.

Om en kedja inte är starkare än sin svagaste länk, är en konsert inte  bättre än kvällens svagaste låt. Det är gruppens hittills enda superhit ”What’s the point” som inte riktigt lever upp till genomsnittet, men trots detta är fruktansvärt bra.

Innan detta har ”Mavericks” spelats som första extranummer, följt av Summerbreeze som solonummer där Johns briljans tar sig uttryck. Som avsked får vi ”18 karat gold” som levereras på bästa sätt.

Det finns väldigt många ord som skulle kunna sammanfatta den här konserten. Tyvärr är jag oförmögen att välja ut ett, och väljer därför att säga fantastiskt, underbart, vidunderligt och enastående. Det blir sällan bättre än så.

Text: Rasmus Jerndal
Foto: Victor Lundmark

Setlist
Dead end
Glory days to come
Party with my pain
Send more money
No last call
Bobby
Worried ground
Come along(There’s a gene)
Sickness – Med Markus Krunegård och Adam Olenius
Execution song
Man must dance
There’s a lot of things to do before you die
Roscoe

Mavericks
Summerbreeze
What’s the point
18 karat gold

Öppna spelningens setlist med Spotify!

 

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.

 • Johan

  Tack för en sjukt bra recension!

 • Rasmus Jerndal

  Tack själv!

  Nöjet är mitt :)

 • Tave

  Jag är så glad att jag var där. Om jag hade läst den här recensionen och inte varit där så hade jag förmodligen gråtit mig till sömns resten av året. Mycket bra!

  ”Den ostoppbara kraft som bildas de kvällar när allting stämmer trycker för varje takt allt hårdare mot kravallstaketet och förvandlar revben till spillror.”

  Klockren analys! :D

 • http://gardisens.blogg.se Linnea

  Riktigt bra! Önskar att jag hade varit där!