I väntan på PiP…

Regnet. En dusch som aldrig slutade kasta ur sig vatten. Roskilde-lera på campingen. Vädrets makter höll fjolårets upplaga av PiP i ett järngrepp. Det var faktiskt så dåligt väder att flera besökare lämnade festivalen efter bara två av de totalt fyra dagarna. Som om det inte var nog tvingades storbokningen Iggy Pop att ställa in sin spelning efter ett dödsfall i The Stooges. Trots motgångarna lyckades Putte i Parken, festivalen med det ganska konstiga namnet, leverera och klättrade ytterligare uppåt mot den svenska festivaltoppen.

2009 var året då Karlskoga för andra gången var hemstad för Putte i Parken. Festivalen visade redan här prov på en bredd få andra festivaler i Sverige kan stoltsera med. Riktigt bra bokningar inom en salig blandning av genrer. Dessutom såg vi prov på en imponerande fingertoppskänsla då de exempelvis var väldigt tidigt ute med att fixa Erik Hassle. Katrineholmskillen återfanns på PiPs line-up långt innan ”Hurtful” blev en riksangelägenhet. Fokus sades ligga på svenska artister och det bjöds på konserter från såväl Hello Saferide som Slagsmålsklubben och bob hund. Den förstnämnda gjorde faktiskt två spelningar då hon också var huvudperson i ett avsnitt av P3 sommarsession. Den spelningen ägde för övrigt rum i ett mindre cirkustält och utanför droppade det kroniskt ihållande regnet ner.

Putte i Parken är en festival med potential. I år har de fått till sitt starkaste starfällt hittills och självklart kommer 520 rapportera därifrån. Onsdag den 28 juli drar spektaklet igång och slutar på natten mellan 31 juli och 1 augusti. Troligtvis med The Hives som ”avslutare”.

Vidare kommer det att bjudas på The Ark, Bloody Beetroots, Danko Jones, The Sounds och 520-favoriterna Teddybears.

Teddybears Foto: Praktikanten

Det finns något väldigt inbjudande över hela PiP. Festivalområdet är vackert beläget i en gammal folkets park. Den stora variationen av band bäddar för en blandad publik och det tycks inte vara någon nämnvärd problematik med fylla eller liknande.

Just miljön höjer helhetsintrycket ännu mer. Bilden nedan visar platsen där mellanscenen kommer vara placerad. När festivalen väl är igång kommer de sluttande väggarna fungera som läktare för dem som inte vill mosas framför scenen. Värmlands Coloseum ;-)

Festivalområdet Foto: Praktikanten

Mer om detta om cirka en månad då.

Victor Schultz

Du kan kontakta Victor på victors@femtjugo.se.