Håkan Hellström på Cirkus (28 april)

Om det stämmer att man måste dö några gånger innan man kan leva, måste man acceptera att inte alla spelningar med Håkan Hellström är perfekta. Det går helt enkelt inte att leverera samma eufori varje gång. Det är den bittra sanningen jag konstaterar när jag tar mig hem från Cirkus för kvällen.

Samma öppning som förra gången gör ingen besviken. ”Tro och tvivel” och ”En vän med en bil” sitter precis där de ska. Men när ”Klubbland” och ”Jag vet vilken dy hon varit i” spelas undrar jag hur roligt det egentligen är att vara musiker. Tro det eller ej, under dessa sprudlar inte direkt Augustifamiljen av energi.

Dock är ”Hurricane Gilbert” riktigt bra ikväll. Gilbert och Håkan samspelar vackert och visar vilken nivå de kunde, och borde lagt kvällens spelning på.  Det tillsammans med faktumet att jag aldrig har hört en version av ”Ramlar” som kommer i närheten av kvällens får mig att må bättre.

Det är strongt av en artist att våga byta ut huvuddelens sista låt. Framför allt då Håkan tidigare har valt ”Kärlek är ett brev skickat tusen gånger” som just den sista låten. Ikväll spelas istället ”Det är så jag säger det”. Det blir bättre, men bara bra.

Extranumren är en riktig besvikelse. ”Vid protesfabrikens stängsel” fungerar inte live, inte på Cirkus i alla fall. ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” och ”River en vacker dröm” framförs på ren rutin. Det är både oväntat och synd.

Det blir bra igen med ”En midsommarnattsdröm”. Men direkt efteråt skjuter Håkan konserten i sank genom att spela ”Du är snart där” och sedan göra sorti.

Konserten är två låtar kortare än normalt. Det känns ärligt talat snopet när han har en sådan fantastisk låtskatt att bjuda på.

Det hela landar i en bra konsert med några riktiga toppar. Något jag skulle tycka var helt okej från de allra flesta artister. Men nu var det Håkan och då har man rätt att vara lite besviken.

Setlist

Dom där jag kommer från
Kom igen Lena
Tro och tvivel
Brännö serenad
Minnen av aprilhimlen
Man måste dö några gånger innan man kan leva
En vän med en bil
Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din
Klubbland
Jag vet vilken dy hon varit i
Hurricane Gilbert
Shelley
För en lång, lång tid
Ramlar
Det är så jag säger det

Extranummer
Vid protesfabrikens stängsel
Känn ingen sorg för mig Göteborg
River en vacker dröm
En midsommarnattsdröm
Du är snart där

Text: Rasmus Jerndal

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.