I väntan på Putte: The Wombats

”I väntan på Putte” är en trilogi artistporträtt som var och ett fokuserar på en specifik bokning till Putte i Parken 2011. Festivalen äger rum i Karlskoga den 6-9 juli. Del 2 i serien är Liverpool-bandet The Wombats. På fredag: Håkan Hellström.

Det måste vara exklusivbokningarna som är en festivallednings bensin. Skälet till att orka ta sig igenom sisådär ett halvt år av gnäll och klagomål av karaktären ”Den här festivalen har bokat det här bandet, varför har inte ni det?”. Exklusivbokningarna är varje festivallednings chans att sätta ned foten och visa vart skåpet ska stå. Exklusivbokningarna är festivalledningarnas motsvarighet till barndomens bästisar; i sommar är det BARA vi som får leka med den här personen. PIPs bästisar för sommaren 2011 är en trio som spelar musik snabbare än sina egna skuggor – The Wombats!

The Wombats är ett band man reagerar på om man kommer i kontakt med deras speedade indierock. Inte minst då den (till utseendet) ständigt nyvakne sångaren Matthew Murphy har ett uttal som är så brittiskt att man närmast börjar tvivla på att någon människa överhuvudtaget kan utstråla mer engelskhet än honom. Med nya låtar som ”Jump Into the Fog” och ”Tokyo (Vampires & Wolves)” känns det dessutom som att bandet tagit ett steg ifrån det smått spexiga skimmer som omger debutplattan för att istället, med et fylligare sound, visa sig ännu mer kompatibla för de publikhav festivaler ofta erbjuder.

I början av juli lånar England ut en liten men viktig bit av sin imponerande indierock-scen till Karlskoga. Vore dumt att missa det.