#12 — Festivalsommar!

Helt oplanerat kunde timeingen för veckans lista inte bli så mycket bättre. På festivalnyhetsfronten har rapporterats sveriges popgud Håkan Hellström spelar på Way Out West och att Hultsfred har gått i konkurs efter 24 år. 520 tycker att veckans lista, Festivalsommar, blir ett utmärkt avslut på denna händelserika vecka. Öppna veckans lista med Spotify!

Festivalområdet Way Out West 2008. Foto Anneli Ortmon

Heart Skipped a Beat — The XX Spotify (Way Out West)

Göteborgsfestivalen Way out West lyckas alltid boka band och soloartister som står för en smal genre men samtidigt dominerar densamma. Kanske kan man säga att The XX uppfunnit någon form av indie-shoegaze-pop. Klart är i alla fall att de är oerhört duktiga på vad de gör. Deras debutalbum är så avskalat och lugnt att man hamnar i ett kroniskt drömtillstånd och tydligen har deras liveframträdanden en liknande effekt. För dig som planerar en tripp till västkusten i slutet av sommaren väntar The XX-medlemmarnas vackert sammanflätade röster som bland annat lär resultera i ”Heart Skipped a Beat”, en låt som är oerhört signifikativ för den brittiska gruppens sound i allmänhet.

This is not a Love Song — Public Image Limited Spotify (Putte I Parken)

Karlskogingarna hade rejäl otur 2009 då Iggy Pop tvingades ställa in sin spelning på Putte i Parken. Inför årets festival har de istället lyckats knyta till sig kanadensiska Skinny Puppy och brittiska Public Image Limited med en viss Johnny Rotten i spetsen. Det är de senare som får en plats på veckans lista. Mer specifikt ”This is not a Love Song”, en pompös punkproduktion som blir bättre varje gång man lyssnar på den. Sången känns som intensiva målbrotts-skrik blandat med kompspel av orkestern på en cirkus. Galet? Ja, ganska. Men så är det ju punk också…

Factory — Band of Horses Spotify (Malmöfestivalen)

Malmöfestivalen bjuder i år alla som vill på en spelning med Band of Horses. Grattis alla som bor där. I en recension av gruppens nya album utsåg vi ”Factory” till skivans bästa spår så det är givetvis dags att ge denna låt en plats på en söndagslista. Låtens melodi är lika vacker som den obligatoriska stämsången och texten visar sig vara en rätt så gripande historia. Om skivan var okej ligger ”Factory” steget över och får kallas ”riktigt bra”.

Sofa Song — The Kooks Spotify (Peace & Love)

Inställt ifjol, revansch i år. Borlänges Peace & Love har i The Kooks en av festivalsveriges bästa bokningar. Bandet från den engelska sydkusten intar Dalarna med gitarrer och en väldigt, väldigt brittisk accent. ”Sofa Song” är ett riktigt bra spår från gruppens 14 låtar långa album ”Inside In/Inside Out”. I just det här fallet kan jag sträcka mig så långt till att säga att The Kooks, på cirka 2 minuter, skapar en lathund för hur energisk indiepop ska låta. Den ska låta som ”Sofa Song”.

Expectations — Belle & Sebastian Spotify (Popaganda)

Popaganda började som en gratisfestival på universitetsområdet i Stockholm. Efter några års vila kom den tillbaka som en vanlig betalfestival på Eriksdalsbadet i Stockholm. Första gången där, 2008, hade de inte så mycket att komma med i artistväg, och det häftigaste var ungefär bob hunds comeback (vilket var ballt, men inte fantastiskt liksom). Året efter, 2009, kom festivalen med MGMT och omedelbart blev festivalens publicitet enorm. Nu, i år, kommer jättarna Belle & Sebastian till festivalen, något som många (däribland jag själv) anser är fantastiskt. Redan nu börjar jag peppa inför 2010 års Popaganda genom att lyssna på bland andra just denna låt, Expectations.

Dog Days Are Over — Florence + The Machine Spotify (Glastonbury)

För att se förklaringen till denna låt och varför Florence Welch dyker upp på våran festivallista får vi åka till England och Glastonburyfestivalen. Hon klev där upp på scenen för lite mer än en vecka sedan, fredagen den 25e juni. Florence + The Machine består av tidigare nämnda Florence Welch med gäster, och ”Dog Days Are Over” är antagligen en av de mer välkända från hennes hittills ända platta, ”Lungs”. På Glastonbury slogs hon i år om publiciteten med bland andra Gorillaz, Miike Snow, Hot Chip (som också spelar på Popaganda i år), Muse, Stewie Wonder, Jamie T, MGMT och många, många flera!

Siesta!-området 2010 Foto: Elin Bryngelson

Eple — Röyksopp Spotify (Siesta!)

Siesta! får väl lite ses som starten på svensk festivalsommar. Den drar igång innan sommaren egentligen har börjat och blir på så vis nästan en värdemätare för hur formen är för de många band som sedan ska turnera än mer frekvent när alla övriga festivaler går av stapeln. I år var en av huvudbokningarna Röyksopp och vad passar då bättre än att damma av den gamla klassikern ”Eple” från 2001. Tromsø-killarnas blott andra singel.

Gamla Ullevi — Kent Spotify (Peace & Love)

Peace & Love 2010 bjuder, som sig bör för en festival av den storleken, i år på många stora band. Däribland Jay-Z, som ni ser på denna lista, Lilly Alen och i just detta fall Sveriges största rockband Kent. Denna låt, som inte är mer än två veckor gammal, är en av de två låtarna som släpptes på den första singeln inför ”En Plats i Solen” som släpptes för lite mer än en vecka sedan. Låten är, som ni såg i vår recension den som av mig anses vara den bästa från skivan.

99 Problems — Jay-Z Spotify (Peace & Love)

Egentligen är det väl lite inte-520 att lägga upp en av världens största artisters mer kända låt, men i detta fall har vi den utmärkta ursäkten att denna låt helt enkelt är för bra/skön för att denna regel ska gälla. Här hinner Shawn Corey Carter, om man inte räknar med refrängen, med mer än 700 ord på knappa fyra minuter och rappen flyter på mer eller mindre konstant. Publiken lär inte direkt stå still när han i Borlänge kommer upp på scenen, och det skulle inte vara helt fel att var där.

(Far From) Home — Tiga Spotify (Emmabodafestivalen)

Emmaboda är indiefestivalen som inte längre var en indiefestival och sen blev en blandning mellan indiefestival och vanlig storakändabandfestival, och det är väl tack vare denna blandning som Tiga platsar så utmärkt på Emmaboda. Tiga är den Kanadensiska DJen, producenten och musikern som 2006 gjorde ett namn av sig i Sverige med låtarna ”(Far From) Home” och ”You Gonna Want Me” från debutplattan Sexor. Nu spelar han som sagt på vad som antagligen är Sveriges mysigaste och samtidigt stora festival, smålands Emmabodafestivalen!

  • http://investyourlove.blogg.se Vera

    Tackar för vänlig kommentar på min blogg! :) detta var en rolig idé på en blogg, är ständigt på jakt efter ny musik så ska definitivt fortsätta läsa. Way Out West har för övrigt den solklart bästa line-upen i Sverige i år. Jónsi och The National kommer bli episkt!

    • http://swoosch.com/520 Samordnaren

      Kul att du hittade hit också! :) Ja, Way Out West i år blir riktigt vasst, synd att det inte skulle funka att ta bara WoW-artister, skulle liksom bli lite för partiskt, eller vad man ska säga.