Inhemsk exotism

En gång i tiden visslade de in sig i hela världens hjärta. Nu är Peter Bjorn and John återigen aktuella med ett smart och välproducerat album.

Gimme Some Bengans

Peter Bjorn and John, Betyg: 5, Bästa spår: Second Chance och Eyes (nr 3 och nr 4)

Det är inte första gången jag, en aning långsökt, refererar till den amerikanska butikskedjan Urban Outfitters, men i detta sammanhang är kopplingen faktiskt relevant. Butikerna är tydliga med att de kan erbjuda hipstermodets mest exotiska och obskyra märken. Det roliga är att om man besöker Urban Outfitters någonstans utanför Sveriges gränser kommer de där exotiska märkena i väldigt hög utsträckning vara svenska. Lite som att någon kommer med en matkasse och stolt förkunnar att: ”Jorå, jag handlar min mat på ett ställe som heter ICA… men det är nog mest jag som är så alternativt lagd”. Lite samma känsla får jag av att surfa in på Pitchfork med målet att upptäcka något nytt för att istället mötas av Peter Bjorn and John! Det fina med dessa herrar är dock att de ständigt lyckas genomgå en lyckad förnyelse och på så vis behålla exotismen även för oss blågula.

Nya albumet Gimme Some är tänkt att låta gitarr-bas-trummor samt är menat att förmedla en livekänsla. Skillnaderna är således ganska tydliga från Living Thing där man skapade elektriska toner av utfällda paraplyer och trummaskiner. Även om en låt som ”Eyes” känns som en fin fortsättning på ljudbilden från 2009 är det nya materialet överlag något helt annat än vad vi kanske hade förväntat oss.

Soundet är rakare och mer direkt. Det blir väldigt lätt att ta till sig utan att trion för det faller offer för det smått förödande ”enbart hits-syndromet”. Peter Moréns röst kommer dessutom alldeles särskilt till sin rätt i riviga och intensiva låtar som ”Breaker Breaker”. Peter Bjorn and John är Cheap Monday med melodi, och det känns förbannat bra.