Immuna mot att misslyckas?

Sällan har väl ett debutalbum varit så efterlängtat och eftertraktat? Engelska The Vaccines har hypats av både den ena och den andra så till den grad att de själva ställer sig frågan ”What Did You Expect From The Vaccines?”. Läs mer om våra betyg och läs alla recensioner!

What Did You Expect From The Vaccines? spotify megastore bengans

The Vaccines, Betyg: 5, Bästa spår: If You Wanna (nr 2)

Av hyllningskören att döma skulle man kunna tro att herrarna från London slutligen lyckats lösa konflikten mellan Israel och Palestina, att de upptäckt hur man botar en förkylning eller tagit reda på hur man gör ny olja. Utan att egentligen ha släppt mycket mer än ett par låtar blev bandet snabbt ansedda som det största som hänt musikvärlden på väldigt länge. Det är därför med en härlig träffsäkerhet debutalbumet döps till What Did You Expect From The Vaccines?.

Faktum är att de högt ställda förväntningarna infrias i stor utsträckning. The Vaccines vansinnigt energiska gitarr-rock går sälla på tomgång rent melodiskt. Varje låt har med kirurgisk precision konstruerats till ett allsångsmonster som inte går att stoppa. Lyrikmässigt finns det dock i en del avseenden betydligt mer att jobba med. ”Older” rimmas på ”colder” som mycket riktigt övergår i ”shoulder” och någonstans där emellan går lite av känslan förlorad. Det blir lite väl lätt helt enkelt. Å andra sidan kanske det skulle vara en smärre lidelse att lyssna på The Vaccines stundtals blixtsnabba låtar om de skulle tvingats att pressa in Nobelpriskompatibla textrader a la Okkervil River.

Att The Vaccines sedan har skapat årets bästa låt redan i mars finns det inte mycket att säga om. Hatten av för ”If You Wanna”.