Skotsk suveränitet!

Det är skotskt, det är bra och det är tragiskt magiskt. Med sitt tredje album förmedlar The View något alldeles särskilt och levererar ett av årets, hittills, bästa album! Läs mer om våra betyg och läs alla recensioner!

Bread and Circuses spotify megastore bengans

The View, Betyg: 5, Bästa spår: Walls (nr 10)

Det är något visst med skotska musiker som anspelar på skotskhet. Som när Glasvegas sångare James Allan, i nya singeln ”The World is Yours”, uttalar ”World” som ”hvörrrldh”. Dundee-bördiga The View lyckas om möjligt vara ännu skotskare i hela sitt uttryck. Det enda som saknas är liksom kilt samt att vara nära polare med ett sjöodjur. Bandet är nu aktuellt med sitt tredje album, Bread and Circuses. Vi får uppleva ett The View som lyckas förmedla en något mer harmonisk ton än tidigare, något som klär deras stundtals hysteriskt röjiga indieorkaner alldeles utmärkt.

Likt något som närmar sig en arenarockballad kläs imponerande ”Life” in i stråkar som får låten att lyfta högre än vad som egentligen borde vara möjligt. Till och från påminner Bread and Circuses faktiskt lite om Give Me Fire, senaste albumet från skottarnas forna turnékamrater Mando Diao. En indierock som tagit steget till det något mer radiovänliga rummet utan att för det bli nämnvärt sliskig.

Jag tror man kan hitta kärnan till detta albums storhet i en av låttitlarna – ”Tragic Magic”. Kyle Falconer sjunger om vad som, i stor utsträckning, tycks vara personliga misslyckanden och tillkortakommanden. Med textrader som ”I’ve had so many hidings in this city that they’ve stopped being rare” är det just tragiken som skapar magiken. En ärlig och genuin magi som endast kan uppstå med hjälp av en överdrivet skotsk accent.