Oh Brother, Where Art Thou?

2011 är året då både Carl och Viktor Norén provar vingarna utan sitt framgångsrika band Sugarplum Fairy. Först ut är Carl och hans Owls. Klarar han sig utan familjen?

Owls spotify bengans

Carl Norén, Betyg: 3, Bästa spår: Going Out Tonight (nr 5)

Carl Norén har fått den otacksamma rollen som mellanbroder i en syskonskara fylld av musiker. En storebror är störst och bestämmer, en lillebror kan göra lite vad som helst eftersom alla tycker att han är gullig ändå. Men vem bryr sig om en mellanbror? Med detta i beaktande är det inte svårt att förstå varför Carl nu brutit sig ut från Sugarplum Fairy för att visa att även han är att räkna med.

Solodebuten heter Owls och skiljer sig ganska rejält från den energiska indierock Carl Norén var med och skapade i Sugarplum Fairy. Man kan fortfarande höra spår av det förflutna i eminenta ”Going Out Tonight” eller hyfsat framgångsrika singeln ”The Anger”, men i övrigt är det ett nytt sound den blonde dalmasen presenterar. Låtarna baseras mycket på stråkar och akustiska gitarrer som möts i ett nedskruvat tempo.

Norén experimenterar lite med genrer; från Gorillaz-klingande ”Tired of Running” till närmast schlagerballad i form av ”Spirited Away”. Det är intressant men blir i längden en aning inkonsekvent vilket gör att Owls inte riktigt lyckas visa i vilken riktning Carl Norén har tänkt gå med sitt soloprojekt. En del refränger faller dessutom offer för upprepningens kalla hand. Dock är detta en helt okej första skiva av en mellanbrorsa som förtjänar att synas.