#44 — Vi närmar oss slutet!

Nu är det inte ens tio listor kvar tills vi har slängt ut alla 520 låtar. Det känns… förvånandsvärt lite, faktiskt. Men detta är ju inte en anledning till att inte fira, och fira gör vi bäst genom att göra en lista! Denna gång utan något särskillt tema eller så, utan bara en vanlig lista! Öppna veckans lista med Spotify!

Everyone’s Hip — Jaill soundcloud

Om ett gäng forskare skulle låsa in sig i ett laboratorium med löfte om att inte komma ut förens de lyckats framställa den renaste urformen av indierock skulle vi få vänta ett tag. Sedan skulle dörren öppnas och de skulle med barnsligt nöjda leenden slänga fram ett exemplar av ”That’s How We Burn”, ett fullkomligt underbart album av Jaill från Milwaukee. En av de mest framstående låtarna på detta album går under namnet ”Everyone’s Hip”. Det är ett gitarrbaserat mästerverk som lite svagt för tankarna till uppspeedade versioner av Surfer Bloods ”Catholic Pagans” eller Arctic Monkeys ”Fluorescent Adolescent”.

Still New — Smith Westerns soundcloud

Introt skulle kunna vara hämtat från en kunglighets intåg i någon Disneyfilm, likväl som från en mörk liten rockklubb någonstans i 60-talets USA. Smith Westerns visade på sitt senaste album att de har en ofelbar fingertoppskänsla vad gäller melodier. Jag tycker detta visar sig mycket tydligt i ”Still New”. Ett magnifikt hantverk av Chicagos främsta ungtuppar.

Post Break-Up Sex — The Vaccines spotify

Jag kan tycka att hela konceptet med den här låten är lite fånigt. Det känns på ett sätt som att The Vaccines sett sin chans att använda ordet ”sex” omotiverat många gånger på tre minuter. Samtidigt har vi här ett band som kan bli precis hur stora som helst. Debutalbumet kommer i vår och redan nu kan man höra de flesta av låtarna på YouTube. Och för er som inte har lyssnat kan jag säga att det låter djävulusiskt lovande. Att denna låt kan te sig lite småfånig gör i ju för sig inte så mycket eftersom refrängen sätter sig på hjärnan omedelbart och att det på sätt och vis känns ganska bra.

Cameras — Matt & Kim spotify

Det finns ett fantastiskt inslag i Killinggängets TV-serie ”Percy Tårar”. Jonas Inde, i detta fall iklädd rollen som indierecensenten Hardy Nilsson, befinner sig i en källarlokal för att intervjua det, med största sannolikhet, helt okända bandet Brown. Han möter upp dem efter en spelning och inleder en högst surrealistisk intervju där han mer eller mindre själv svarar på sina egna frågor. Någonstans i detta egocentrerande inferno slänger han ur sig kommentaren ”… ni gör stor pop alltså”. Av någon anledning tycker jag att detta är ett ultimat sätt att beskriva Matt & Kim likväl som fiktiva Brown. Duon släppte i höstas sitt tredje album och visade där att de tagit ytterligare ett stort steg framåt i sin musikaliska utveckling.

Dag för Dag Foto: Klas Eskilson/520

Animal — Dag för Dag spotify

För ett halvår sedan såg jag och redaktionsmedlem Victor Lundmark Wolf Parade på Debaser Medis. Det var en bra spelning, även om ljudbilden var en aning svajig snett framme vid scenen. Något som dock var överraskande färgstark och kvalitativt var förbandet Dag för Dag (ursprungligen ifrån USA men bosatta i Stockholm). Bandet består av syskonen Sarah och Jacob Snavely, som båda två är begåvade med imponerande tyngd i sina röster. På denna utmärkta singel från 2009 kan ni höra stämmor ifrån de båda.

Tomorrow Night We´ll Go Anywhere — Evan Voytas spotify

Evan Voytas är en Los Angeles-baserad sångare och multiinstrumentalist som skapar stilren minimalistisk pop. Det är väldigt lätt att drömma sig bort till ett flashigt Lautner-hus någonstans på LA:s kullar när denna vackra sång träffar trumhinnorna. För er som inte kan få nog finns det en fantastisk video till denna låt, hämtad ifrån en Kate Moss-fotografering för Vouge Italia. Sök på denna låts namn plus Jamie Harley så hittar ni den.

Crazy on You — Heart spotify

The Virgin Suicides är inte bara filmen som blev Sofia Coppolas genombrott som regissör utan också ett av de bästa soundtracken någonsin. Heart är ett – fortfarande existerande – band som hade sin storhetstid på 70-talet. Denna hit tonsätter en fantastisk hångelscen mellan Kirsten Dunst och Josh Harnett; det är tonårskärleken i sin kanske bästa stund på

To the Forest (I need some peace) — The Forest and the Trees gratis stream spotify

Det är svårt att veta vart man skall börja, så jag går rakt på sak och inleder och avslutar med följande mening: Den svenska duon The Forest and the Trees är antagligen det bästa svenska pop-aktiga gitarrplinkett du kan höra idag, så lyssna på denna låt och resten av albumet omedelbums!

Need You Now — Cut Copy spotify

Jag inledde min recension av Zonoscope med att hylla denna låt, så det känns nästan lite uttjatat redan. Känns liksom inte som att jag behöver göra det igen. Det räcker med att säga att det är en bra låt och att du borde lyssna på den. Nuff said.

Room Without A Key — Rubies spotify

Svenska Rubies är inte det lättaste bandet att leta rätt på. Googlar man på det så kommer, föga förvånande, det upp en massa förslag om just rubiner. Inte det man vill ha, alltså. Men när man väl hittar det, och lyssnar på det så spelar det ingen roll att det tagit tid att hitta det. Här har vi en trevlig version av deras låt Room Without A Key. Om jag ska vara ärlig så har jag lite småsvårt att se vart orginalet tagit vägen, men det spelar inte så stor roll.

En bonuslåt hoppar här nedan in, eftersom vi redan haft med Animal med Dag För Dag på en lista!

Jump Into The Fog — The Wombats hype machine

Tanken var att The Wombats just nu skulle vara högaktuella med ett nytt album. ”This Modern Glitch” har till och med hunnits med att recenseras på sina håll. Nu verkar skivan dock ha blivit försenad en tid. Lyckligtvis släppte Liverpool-bandet redan ifjol några smakprov på det som komma skall; en beroendeframkallande refräng. ”Jump Into The Fog” har en något tyngre produktion än vad vi är vana att höra från trion. De intensiva gitarr-riffen som avlöser varandra i ett rasande tempo är utbytta mot robusta synth-slingor men trallvänligheten är precis den samma som den alltid har varit.

Redaktionen

Du kan kontakta Redaktionen på info@femtjugo.se.